piątek, 11 grudnia 2015

Torcik czekoladowy



...to był mój torcik imieninowy :)
Widzicie zatem, że zaległości mam rzeczywiście spore!

Torcik jest przepyszny, czekoladowy, przełożony czekoladowym kremem, wprost rozpływa się w ustach.

A do tego wszystkiego bardzo łatwy w przygotowaniu i raczej wersja z tych co zawsze wychodzą :)



Składniki na ciasto:
  • 50 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki kawy z mlekiem
  • 2 łyżki rumu lub amaretto (opcjonalnie)
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany, 18%
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając je poza obręcz. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C.

Do rondelka włożyć masło, czekoladę, kakao, kawę z mlekiem, alkohol i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą a masa będzie gładka i jednolita. Odstawić z ognia, dodać śmietanę i wymieszać, następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać widelcem lub rózgą.

Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, proszek do pieczenia i cukier, dokładnie wymieszać. 
Dodać masę z rondelka i dokładnie ze sobą wymieszać rózgą lub mikserem na małych obrotach, tylko do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na 30 minut i dopiero wyjąć  tortownicy.


Krem czekoladowy:
  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 żółtko
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki nutelli
Dodatkowo: około 100 g powideł śliwkowych

W misie miksera utrzeć masło, dodać żółtko i dalej ucierać, dodawać stopniowo cukier puder, na koniec dodać i wkręcić nutellę.

Ostudzone ciasto przełożyć na paterę, przekroić na pół.
Na dolną część położyć powidła, rozsmarować, wyłożyć połowę kremu czekoladowego, rozsmarować i wyrównać.
Położyć drugi blat.
Drugą połową kremu obłożyć boki i wierzch. 
Udekorować startą czekoladą.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz