W ramach kolejnych tajskich smaków pojawiło się u nas żółte curry z kurczakiem. Bardzo aromatyczne i bardzo wyrazisty smak!
Podane z czarnym ryżem spowodowało zdziwienie moich dzieci, gdyż takowego nie jadły :)
Nieco lżejsze od czerwonego curry, choć i tak nieco ostre, ale już to zostało zjedzone przez nasze córki bez ciągłego popijania wodą :)
Pyszne.....
Szkoda, że nie mogę jeszcze takiego curry jeść :(
Składniki dla 2 osób:
- 500 g udek z kurczaka lub podudzia
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki żółtej pasty curry
- 1 mała cebula
- 400 ml mleka kokosowego
- 3 liście limonki kaffir
- 1 łyżka cukru palmowego
- 2 łyżki sosu rybnego
Dodaj udka kurczaka, obsmaż je w curry z każdej strony.
Dodaj pokrojoną drobno cebulę i liście limonki, podsmaż jeszcze przez chwilkę.
Następnie dodaj mleczko kokosowe i duś aż mięso będzie miękkie - około 25 minut.
Dopraw cukrem palmowym i sosem rybnym.
Podawaj z ryżem jaśminowym białym lub czarnym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz