niedziela, 20 grudnia 2015

Roladki z polędwicy, żurawiny i suszonego pomidora



Polędwica zawsze mnie ratuje jak nie mam pomysłu co zrobić na obiad.
Jest na nią tyle sposobów co produktów w naszej kuchni :)
Idealnie sprawdza się zrolowana z różnymi dodatkami, dzisiaj z suszonym pomidorem, żurawiną dla lekkiego osłodzenia dania i serem gorgonzola do nadania ostrości :)

Wszystko to zawinięte w szynkę parmeńską, upieczone, posypane tymiankiem i gotowe!

Świetnie pasują do nich pieczone ziemniaczki i surówka.



Składniki dla 4 osób:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 6 suszonych pomidorów
  • suszona żurawina
  • gorgonzola (można zastąpić zwykłym camembertem, jeśli gorgonzola jest dla Was za ostra)
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej lub podobnej
  • tymianek

Piekarnik nagrzać do 200*C.

Polędwicę umyć, osuszyć, usunąć włókna, pokroić na 6 kawałków.
Mięso rozbić tłuczkiem na płaskie sznycle, na każdego ułożyć suszonego pomidora i kilka żurawin oraz kawałek gorgonzoli.
Zawinąć w roladę, owinąć plastrem szynki tak żeby rolada się nie rozwinęła a złączeniem szynki położyć do spodu układając w naczyniu żaroodpornym. Układać jedną roladkę obok drugiej, całość posypać tymiankiem.

Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 15 minut.

Podawać z pieczonymi ziemniakami lub gotowanym ryżem oraz surówką ze świeżych warzyw. 


Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz