Polędwica zawsze mnie ratuje jak nie mam pomysłu co zrobić na obiad.
Jest na nią tyle sposobów co produktów w naszej kuchni :)
Idealnie sprawdza się zrolowana z różnymi dodatkami, dzisiaj z suszonym pomidorem, żurawiną dla lekkiego osłodzenia dania i serem gorgonzola do nadania ostrości :)
Wszystko to zawinięte w szynkę parmeńską, upieczone, posypane tymiankiem i gotowe!
Świetnie pasują do nich pieczone ziemniaczki i surówka.
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 6 suszonych pomidorów
- suszona żurawina
- gorgonzola (można zastąpić zwykłym camembertem, jeśli gorgonzola jest dla Was za ostra)
- 6 plasterków szynki parmeńskiej lub podobnej
- tymianek
Piekarnik nagrzać do 200*C.
Polędwicę umyć, osuszyć, usunąć włókna, pokroić na 6 kawałków.
Mięso rozbić tłuczkiem na płaskie sznycle, na każdego ułożyć suszonego pomidora i kilka żurawin oraz kawałek gorgonzoli.
Zawinąć w roladę, owinąć plastrem szynki tak żeby rolada się nie rozwinęła a złączeniem szynki położyć do spodu układając w naczyniu żaroodpornym. Układać jedną roladkę obok drugiej, całość posypać tymiankiem.
Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 15 minut.
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub gotowanym ryżem oraz surówką ze świeżych warzyw.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz