wtorek, 29 grudnia 2015

Murzynek korzenny z powidłami



Kolejna propozycja na smak korzenny, ale nie piernik tylko mocno czekoladowe ciasto....
A smak wieńczy dodanie do środka powideł śliwkowych :)
Ciasto zrobiłam na urodziny mojego taty, jako że to czas mocno przedświąteczny to i ciasto z akcentem świątecznym.
Ciasto wilgotne i bardzo smaczne, polecam do wykonania taką nieco inną ale jakże przyjemną wersję murzynka :)




Składniki:
  • 125 g margaryny Kasia
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • 5 łyżeczek kakao
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, co oznacza że należy je wyjąć z lodówki na min 2h.


Mąkę, cynamon, przyprawę korzenną i sodę przesiać do miski i odstawić.

W rondelku cukier wymieszać z kakao, dodać mleko, wymieszać, dodać masło i zagotować, gotować następnie 2 minuty, zestawić z ognia i ostudzić. Przestudzoną masę dodać do miski z przesianymi składnikami, wymieszać dokładnie rózgą. Dodać powidła i wymieszać łyżką

Piekarnik rozgrzać do 170*C (termoobieg).

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, po woli dodawać żółtka, dalej ubijając. Ubite jajka dodać do naszego ciasta i dokładnie ale bardzo delikatnie wymieszać łyżką.


Przelać do formy o średnicy 23-24 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wyrównać.
Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
Wyjąć, ostudzić.

Przygotować polewę:
  • 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady 

Śmietanę umieścić w małym garnuszku, podgrzać do zagotowania, zestawić z ognia. Dodać pokruszoną czekoladę, ułożyć tak aby była zakryta śmietaną. Odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Poczekać chwilkę aż masa nieco ostygnie i stężeje, polać nią ciasto i dowolnie ozdobić.


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz