....co by tu zrobić ze zbyt dużą ilością gruszek w domu?
Hmmmm.....
Padło na cynamonowe ciasto z gruszkami....
....a może raczej na gruszki z ciastem cynamonowym :)
Rzeczywiście gruszek w nim dużo a ciasta nie wiele :)
Jest za to idealne do popołudniowej kawki.
Mocno cynamonowe i mocno wilgotne!
Najlepsze lekko ciepłe z bitą śmietaną!
Zniknęło szybko....
Składniki:
- 500 g dojrzałych gruszek
- sok z wyciśnięty z 1 cytryny
- 3 jajka
- 75 g roztopionego masła
- 110 g mąki pszennej
- 80 g drobnego cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
Do podania: cukier puder, bita śmietana
Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na niewielką kostkę. Włożyć do miski i wymieszać z sokiem z cytryny.
W misie miksera roztrzepać jajka, wciąż miksując dodać przestudzone, rozpuszczone masło, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, cynamon. Zmiksować.
Do ciasta dodać gruszki wraz z sokiem z cytryny, wymieszać dokładnie łyżką.
Piekarnik rozgrzać do 170-180*C.
Tortownicę o wymiarach 21/22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (to ważne bo ciasto ma dużo owoców które mogą przywierać mocno do blachy).
Ciasto przelać do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika.
Piec 30-45 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Posypać cukrem pudrem, podawać z bitą śmietaną.
Miłego popołudnia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz