Na Święta oprócz pierniczków, serników i makowcy piekłam także piernik.
Jest to propozycja na szybki piernik przekładany powidłami. Nie jest to wersja wymagająca leżakowania, przez co można go wykonać w każdej chwili.
Dodatkowo do powideł dodana jest galaretka która powoduje że ciasto przykrojeniu nie rozjeżdża się.
Bardzo dobra propozycja na szybki i dobry piernik!
Składniki:
- 1,75 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki drobnego cukru
- 200 g płynnego miodu
- 125 g masła
- 3 jajka
- 3 czubate łyżki śmietany 18%
- 1,5 łyżki przyprawy korzennej
- 1 czubata łyżka kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek.
Mąkę, przyprawę korzenną, kakao i sodę przesiać, wymieszać i odstawić.
Masło utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej masy, po woli dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym bardzo dokładnie. Partiami dodawać miód, cały czas miksując.
Dodać mąkę wymieszaną z przyprawami oraz śmietanę, wymieszać wszystko szpatułką do dokładnego połączenia.
Piekarnik rozgrzać do 165*C, formę keksówkę o długości 30-32 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać partiami do naszego ciasta i mieszać bardzo delikatnie do dokładnego połączenia.
Ciasto przelać do formy, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec 50-60 minut, do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Masa z powideł do przełożenia:
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- 1 galaretka owocowa (morelowa lub brzoskwiniowa)
Powidła włożyć do garnuszka i podgrzać do zagotowania. Zdjąć z palnika i dodać całe opakowanie galaretki, dokładnie wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia.
Ostudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć powidłami z galaretką.
Przygotować polewę czekoladową:
- 80 ml śmietany kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
Śmietanę umieścić w małym garnuszku i podgrzać do zagotowania. Od razu wyłączyć palnik, dodać pokruszoną czekoladę i tak ją ułożyć aby w całości była w śmietanie. Odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie całość dokładnie wymieszać do uzyskania gęstej błyszczącej polewy. Poczekać, aż nieco zgęstnieje i polać nią nasz piernik i od razu udekorować (jeśli chcemy).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz