poniedziałek, 28 grudnia 2015

Szybki piernik przekładany powidłami




Na Święta oprócz pierniczków, serników i makowcy piekłam także piernik. 
Jest to propozycja na szybki piernik przekładany powidłami. Nie jest to wersja wymagająca leżakowania, przez co można go wykonać w każdej chwili.
Dodatkowo do powideł dodana jest galaretka która powoduje że ciasto przykrojeniu nie rozjeżdża się. 

Bardzo dobra propozycja na szybki i dobry piernik!


Składniki:
  • 1,75 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki drobnego cukru
  • 200 g płynnego miodu
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 3 czubate łyżki śmietany 18%
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek.
Mąkę, przyprawę korzenną, kakao i sodę przesiać, wymieszać i odstawić.

Masło utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej masy, po woli dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym bardzo dokładnie. Partiami dodawać miód, cały czas miksując. 

Dodać mąkę wymieszaną z przyprawami oraz śmietanę, wymieszać wszystko szpatułką do dokładnego połączenia.

Piekarnik rozgrzać do 165*C, formę keksówkę o długości 30-32 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać partiami do naszego ciasta i mieszać bardzo delikatnie do dokładnego połączenia.

Ciasto przelać do formy, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec 50-60 minut, do tzw suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Masa z powideł do przełożenia:
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 1 galaretka owocowa (morelowa lub brzoskwiniowa)
Powidła włożyć do garnuszka i podgrzać do zagotowania. Zdjąć z palnika i dodać całe opakowanie galaretki, dokładnie wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia.

Ostudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć powidłami z galaretką.

Przygotować polewę czekoladową:
  • 80 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
Śmietanę umieścić w małym garnuszku i podgrzać do zagotowania. Od razu wyłączyć palnik, dodać pokruszoną czekoladę i tak ją ułożyć aby w całości była w śmietanie. Odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie całość dokładnie wymieszać do uzyskania gęstej błyszczącej polewy. Poczekać, aż nieco zgęstnieje i polać nią nasz piernik i od razu udekorować (jeśli chcemy).


Smacznego!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz