Kasz jaglana - to idealna propozycja na śniadanie i to zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej!
Tutaj z pesto z rukoli oraz z dodatkiem pieczonej papryki i granata....
Ja już tylko zakręcam słoik i zabieram do pracy! Jutro będzie na śniadanko :)
Tutaj z pesto z rukoli oraz z dodatkiem pieczonej papryki i granata....
Ja już tylko zakręcam słoik i zabieram do pracy! Jutro będzie na śniadanko :)
Składniki dla 2 osób:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- pesto z rukoli
- 1 czerwona papryka
- 2 orzechy włoskie
- tymianek
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy
- granat
- listki bazylii do przybrania
Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne, włożyć do piekarnika i upiec w temperaturze 180*C przez 30 minut. Po tym czasie włożyć do miseczki, przykryć folią i odstawić na 10 minut. Po tym zabiegu skóra powinna bardzo ładnie zejść.
Ściągnąć skórę z papryki a miąższ drobno pokroić.
Włożyć paprykę do miseczki, dodać oliwę, ocet balsamiczny, drobno posiekane orzechy i tymianek. Wymieszać dokładnie.
Ugotowaną i jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wymieszać z pesto z rukoli.
Włóż kaszę jaglaną do miseczki, na wierzch połóż paprykę, na nią pestki granata, ozdób listkami bazylii.
Podawaj i jedz najlepiej jeszcze ciepłe.
Smacznego i zdrowego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz