niedziela, 13 grudnia 2015

Roladki z indyka nadziane szpinakiem i suszonym pomidorem




Kolejny pomysł na bardzo zdrowy i bardzo dobry obiad!
Filet z indyka zrolowany ze szpinakiem i suszonym pomidorem.
Moje dziewczyny aż zapiały z radości, są wielbicielkami szpinaku, i nawet nie zraził ich suszony pomidor za którym nie przepadają.

Daie bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo uniwersalne w podaniu.
Dodaj do nich ryż lub kaszę oraz gotowane warzywa i obiad gotowy.



Składniki dla 2-3 osób:
  • 6 sznycli z piersi indyka (można zastąpić kurczakiem)
  • suszone oregano
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 6 suszone pomidor z zalewy



Sznycle z indyka (lub kurczaka) należy umyć, osuszyć i lekko rozbić. Posól solą i natrzyj oregano, odstaw.

Szpinak umyć, osuszyć, poszatkować. Wrzucić na patelnię, dodać starty czosnek i smażyć tylko do momentu zwiędnięcia szpinaku. Zdjąć z patelni, odłożyć na bok. Szpinak podzielić na 6 części, rozłożyć na sznycle. Ułożyć na każdym sznyclu na środku po całej długości szpinak oraz suszonego pomidora. Zawinąć i spiąć wykałaczką.

Rozgrzać patelnię z olejem i delikatnie obsmażyć roladki, przekładać do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika (termoobieg) i piec 10 minut.

Wyjąć, pokroić w plastry i podawać z kaszą lub ryżem i gotowanymi warzywami.



Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz