czwartek, 22 stycznia 2015

Sernik z musem czekoladowym



Kolejny bardzo smaczny.... baaaa jak dla mnie przepyszny sernik!
No jak nic jestem fanką serników.
...szkoda, że wówczas mogłam zjeść tylko malusi kawałeczek na spróbowanie....
...ale to znaczy, że na pewno pojawi się kolejny raz....

Ten był wyjątkowy.... 

Spód z czekoladowych ciasteczek oreo...
...sernik delikatny i rozpływający się w ustach...
...a na wierzchu istnie cudowny mus czekoladowy....

Nic więcej nie trzeba dodawać...

Trochę wyjątkowo trzeba go piec, co może nieco odstraszać, ale nic się nie bójcie dałam radę, pomimo wielu obaw.


Zróbcie koniecznie, wart jest tej pracy!




Składniki na spód:

  • 160 g ciasteczek oreo
  • 30 g roztopionego masła
Ciasteczka wrzucić do miski.
Ja najpierw kruszę je łyżką, dodać roztopione masło i teraz najlepiej malakserem zmiksować na mokry piasek.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia - sam spód, a papier wypuścić poza obręcz.
Na dno wysypać masę z ciasteczek, wyrównać i wklepać.
Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.




Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu zmielonego dwukrotnie
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 jajka
  • 0,75 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki na masę serową MUSZĄ być w temperaturze pokojowej, zatem należy je wyjąć z lodówki na kilka godzin przed szykowaniem sernika.

Pamiętajcie też że sernika nie można zbyt długo miksować/mieszać aby nie wprowadzać do masy zbyt dużo powietrza. Może to spowodować że sernik pięknie nam urośnie ale potem opadnie :(

Wszystkie wkładamy do misy miksera. Miksujemy je lub mieszamy rózgą tylko do połączenia składników. 
Piekarnik rozgrzać do 150ºC. 

Wyjmujemy tortownicę z lodówki.
Teraz należy bardzo dokładnie owinąć ją dwukrotnie folią aluminiową.
Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej, zatem woda nie może przedostać się przez folię.

Po dokładnym owinięciu tortownicy przelewamy masę serową do niej, na ciasteczkowy spód. Wyrównujemy delikatnie łyżką lub patką.
Wstawiamy tortownicę do większego, wyższego naczynia - może to być naczynie żaroodporne lub większa tortownica/blacha.
Ja piekłam w wyższej blasze, z wyposażenia piekarnika.
Wlewamy do blachy gorącą wodę do wysokości połowy tortownicy w której jest masa serowa. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut. Masa serowa powinna być wypieczona i sprężysta na całej powierzchni. Jeśli nie jest dopiec jeszcze przez chwilkę.

Wyjąć z piekarnika i wystudzić.



Mus czekoladowy:
  • 200 g czekolady (dałam pół na pół mlecznej i gorzkiej)
  • 1 łyżka likieru kawowego lub zamiennie ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki wody
  • 30 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 50 g drobnego cukru
  • 100 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%

Do większej, najlepiej metalowej, miseczki wrzucić czekoladę likier lub ekstrakt waniliowy. Do garnka o nieco mniejszej średnicy niż miska (będziemy robić kąpiel wodną :)) wlać wodę do 1/3 wysokości garnka. Nastawić na ogień, postawić na garnku miskę. Rozpuścić czekoladę z wodą i likierem w kąpieli wodnej, cały czas delikatnie mieszając. Po całkowitym rozpuszczeniu zestawić miskę z garnka i pozostawić do ostudzenia.

W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli, łyżka po łyżce, cukier. Powinna powstać sztywna piana.

Do ostudzonej masy czekoladowej dodawać po kolei żółtka, miksować lub mieszać rózgą. Następnie dodać połowę piany z ubitych białek, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.

W kolejnej misce ubić śmietanę kremówkę na sztywno.
Dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać łyżką, dodać resztę piany z ubitych białek i ponownie delikatnie wymieszać łyżką.

Tak przygotowany mus czekoladowy wyłożyć na ostudzony sernik, wyrównać i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 12h.

Przed podaniem na sernik zetrzeć czekoladę - biała i mleczna idealnie komponuje się z sernikiem. 



Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz