To był niesamowity wybryk i rozpusta jedzeniowa w środku tygodnia :)
Początkowo był to plan na niedzielny obiad....
...ale niespodziewanie kupiłam doradę i zachciało się nam ryby, zatem polędwicę zrobiłam w kolejnych dniach...
A potem powtórzyliśmy go w najbliższy weekend w iście miłym, jak zawsze, towarzystwie!
Smak całościowo przepyszny!
A potem powtórzyliśmy go w najbliższy weekend w iście miłym, jak zawsze, towarzystwie!
Smak całościowo przepyszny!
Bardzo dobrze doprawiona...
...ciekawe połączenie smaków i ciasta francuskiego!
Idealnie pasuje do niej sos pieczarkowy...
Składniki dla 4-6 osób:
- 1 polędwica wieprzowa
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 5-6 plasterków szynki szwrawaldzkiej
- 250 g ciasta francuskiego
Dodatkowo:
- żółtko do posmarowania
- suszone oregano do posypania
Położyć na desce posolić i dobrze popieprzyć, obsypać suszonym oregano i posmarować oliwą - z obu stron.
Rozgrzać patelnię. Smażyć polędwice 2 minuty z każdej strony (czyli łącznie 8 minut :)). Po tym czasie zdjąć polędwicę z patelni, położyć na talerz lub deskę i od razu posmarować wierzch musztardą.
Przygotować farsz.
Farsz:
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
Na patelni po usmażeniu polędwicy rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać pieczarki, drobno pokrojone, dusić przez chwilkę, następnie dodać tymianek, posolić i popieprzyć. Smażyć przez kilka minut, zestawić z ognia.
Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
Na desce lub blacie rozłożyć szynkę, tak aby nieco zachodziła na siebie.
Na środku położyć naszą polędwicę.
Na niej ułożyć farsz z pieczarek, lekko docisnąć dłonią, zawinąć w szynkę.
Przygotować ciasto francuskie - jeśli trzeba nieco rozwałkować, powinno mieć około 2 mm grubości.
Rozwałkowane ciasto położyć na polędwiczkę. Owinąć polędwicę w ciasto francuskie, zawijając brzegi pod spód.
Przełożyć polędwiczkę w cieście na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, złączeniem do dołu.
Posmarować wierzch ciasta roztrzepanym żółtkiem, tępym brzegiem noża zrobić wzór na cieście, posypać oregano.
Wstawić do piekarnika i piec 25 minut.
W tym czasie przygotować sos pieczarkowy.
Sos pieczarkowy:
- 1/2 szklanki bulionu grzybowego lub ewentualnie warzywnego
- 1 łyżka masła oraz 1 łyżka oliwy
- 300 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/4 szklanki śmietany 18%
Przygotować bulion.
Rozgrzać patelnię z masłem i oliwą. Wrzucić cebulę i zeszklić, dodać pieczarki, dusić na małym ogniu. Doda tymianek, sól i pieprz.
Dusić przez kolejnych kilka minut, następnie dodać musztardę i wymieszać, potem wywar oraz śmietanę. Dokładnie wymieszać.
Dusić około 4 minut, aż sos nieco wyparuje i zgęstnieje.
Po upieczeniu polędwicy, odczekać kilka minut i dopiero pokroić.
Podawać z sosem pieczarkowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz