niedziela, 25 stycznia 2015

Polędwica z pieczarkami w cieście francuskim



To był niesamowity wybryk i rozpusta jedzeniowa w środku tygodnia :)

Początkowo był to plan na niedzielny obiad....
...ale niespodziewanie kupiłam doradę i zachciało się nam ryby, zatem polędwicę zrobiłam w kolejnych dniach...

A potem powtórzyliśmy go w najbliższy weekend w iście miłym, jak zawsze, towarzystwie!

Smak całościowo przepyszny!
Bardzo dobrze doprawiona...
...ciekawe połączenie smaków i ciasta francuskiego!
Idealnie pasuje do niej sos pieczarkowy...
...podana z marchewką w glazurze pomarańczowej stanowiła iście świąteczny obiad :)



Składniki dla 4-6 osób:
  • 1 polędwica wieprzowa
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 5-6 plasterków szynki szwrawaldzkiej
  • 250 g ciasta francuskiego

Dodatkowo:
  • żółtko do posmarowania
  • suszone oregano do posypania 

Polędwicę umyć osuszyć, usunąć błony.
Położyć na desce posolić i dobrze popieprzyć, obsypać suszonym oregano i posmarować oliwą - z obu stron.

Rozgrzać patelnię. Smażyć polędwice 2 minuty z każdej strony (czyli łącznie 8 minut :)). Po tym czasie zdjąć polędwicę z patelni, położyć na talerz lub deskę i od razu posmarować wierzch musztardą.

Przygotować farsz.


Farsz:
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
Na patelni po usmażeniu polędwicy rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać pieczarki, drobno pokrojone, dusić przez chwilkę, następnie dodać tymianek, posolić i popieprzyć. Smażyć przez kilka minut, zestawić z ognia.

Piekarnik rozgrzać do 200ºC.

Na desce lub blacie rozłożyć szynkę, tak aby nieco zachodziła na siebie.
Na środku położyć naszą polędwicę.

Na niej ułożyć farsz z pieczarek, lekko docisnąć dłonią, zawinąć w szynkę.

Przygotować ciasto francuskie - jeśli trzeba nieco rozwałkować, powinno mieć około 2 mm grubości.
Rozwałkowane ciasto położyć na polędwiczkę. Owinąć polędwicę w ciasto francuskie, zawijając brzegi pod spód.

Przełożyć polędwiczkę w cieście na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, złączeniem do dołu.
Posmarować wierzch ciasta roztrzepanym żółtkiem, tępym brzegiem noża zrobić wzór na cieście, posypać oregano. 
Wstawić do piekarnika i piec 25 minut.

W tym czasie przygotować sos pieczarkowy.



Sos pieczarkowy:
  • 1/2 szklanki bulionu grzybowego lub ewentualnie warzywnego
  • 1 łyżka masła oraz 1 łyżka oliwy
  • 300 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/4 szklanki śmietany 18%

Przygotować bulion.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. To samo zrobić z pieczarkami.
Rozgrzać patelnię z masłem i oliwą. Wrzucić cebulę i zeszklić, dodać pieczarki, dusić na małym ogniu. Doda tymianek, sól i pieprz. 
Dusić przez kolejnych kilka minut, następnie dodać musztardę i wymieszać, potem wywar oraz śmietanę. Dokładnie wymieszać.
Dusić około 4 minut, aż sos nieco wyparuje i zgęstnieje.

Po upieczeniu polędwicy, odczekać kilka minut i dopiero pokroić.

Podawać z sosem pieczarkowym.


Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz