piątek, 30 stycznia 2015

Kurczak łupki-chrupki



...jak już wcześniej gdzieś wspominałam moje dzieci odmówiły w tym roku jedzenia w stołówce szkolnej, bo jedzenie jest niedobre!
I rzeczywiście nie jest to fanaberia moich dzieci, ani moja....
Ale na pierwszym zebraniu okazało się, że nie są jedynymi dziećmi w klasie które nie chcą jeść szkolnych obiadów...

....ale jest jedno danie, które obu moim córkom smakuje bardzo....
...a że obiady nie wykupione i mama zawsze coś do szkoły daje nie mają okazji go jadać...
Więc pewnego dnia Emilka przyszła do domu i mówi: "mamusiu zrobisz nam łupki-chrupki?", no oczywiście że zrobię...
Choć w ogóle nie wiedziałam o czym ona do mnie mówiła....
....no i ona i ja zapomniałyśmy o tym...
Aż tu po jakimś mniej więcej tygodniu, podczas kulinarnych rozmów w pracy, a sporo ich sporo... koleżanki pytają czy robiłam dzieciom filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych... bo to jakiś HIT
No nie, nigdy nic takiego nie robiłam....
...więc pomyślałam, że przygotuje im ten HIT w domu :)

W tajemnicy go szykowałam, żeby je zaskoczyć!
Podaję im obiad a one chórem: "ooooooo nareszcie zrobiłaś łupki chrupki!!!!" :):):):)
No i tak łupki-chrupki pojawiły się w naszym domu i jak nie wiem co im upichcić to zawsze spowoduje uśmiech na ich twarzy :)
A Maciek do dzisiaj uwierzyć nie może że takie danie wzbudza tyle radości i zachwytu :)
My jakoś nie daliśmy się za bardzo przekonać i zazwyczaj degustujemy w tym czasie coś zupełnie innego!

Ale Was zachęcam do przygotowania owych łupek chrupek Waszym pociechom :)



Składniki dla 2 osób:
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 jajko
  • płatki kukurydziane
  • sól
  • olej

Fileta umyć, usunąć błonki, resztki kostek.
Pokroić na mniejsze kawałki, z jednego podwójnego fileta wychodzą mi zazwyczaj 4 kotleciki.
Przygotować kawałek folii spożywczej i przez nią ubić kotlety aby były nieco cieńsze (mięso kurczaka jest bardzo delikatne i ubijanie bezpośrednio tłuczkiem może je bardzo uszkodzić, zatem lepiej używać do tego folii do żywności).
Posolić z obu stron i odłożyć na chwilkę.

Jajko wbić do głębokiego talerza, roztrzepać widelcem.
Do drugiego głębokiego talerza wsypać płatki kukurydziane, można je niego zgnieść, ale tylko troszkę, choć najlepsze są w całości.

Rozgrzać patelnię z olejem.

Kawałki kurczaka obtaczać najpierw w jajku, a następnie bardzo dokładnie w płatkach kukurydzianych. Kłaść od razu na patelnię i smażyć z każdej strony do uzyskania złotego koloru.

Podawać od razu, wtedy są najlepsze.

Najlepiej podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami albo ryżem.
Oczywiście powinny im towarzyszyć warzywa :) 
U nas najlepiej się sprawdza gotowany brokuł, fasola szparagowa lub marchewka sama lub z groszkiem :)


Smacznego życzę Waszym pociechom :-*





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz