środa, 14 stycznia 2015

Pizza - Salami



Jedna z pizz, którą zazwyczaj robimy...
W sumie to nic dodać nic ująć
Pełna dobrych, smacznych dodatków bardzo pasujących do siebie!

...zwłaszcza warte dodania zioła....

Polecam do wypróbowania.





Składniki:

  • Spód do pizzy lub Wasz ulubiony, może być także kupny
  • sos pomidorowy
  • czosnek, zioła prowansalskie, 
  • salami
  • cebula szalotka
  • czerwona papryka
  • czarne oliwki
  • tarty żółty ser
  • Świeże zioła - u mnie tymianek i rozmaryn


Sos pomidorowy przełożyć do miseczki, wycisnąć do niego czosnek, dodać zioła prowansalskie, posolić, popieprzyć wymieszać. 
Sos ten używam na spód pizzy a także podaję do gotowej już pizzy jakby ktoś miał ochotę na jeszcze troszkę.

Salami pokroić na plastry, 
szalotkę obrać pokroić w krążki,  
paprykę umyć i pokroić w cienkie paski, 
oliwki pokroić w platry.

Piekarnik nagrzać do 220-250ºC. 

Spód do pizzy posmarować sosem, dość sporą warstwą.
Na nim układać kolejno salami, jeden kawałek obok drugiego, następnie cebulę, paprykę, oliwki. Posypać startym żółtym serem

Tak przygotowany spód wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 17 minut.

Po wyjęciu posypać świeżymi ziołami.
Od razu podawać.





Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz