...zdecydowanie jest to nasz numer 1
Nie ma możliwości zjedzenia wspólnej pizzy bez tej oto wersji.
Do tego ta w wersji domowej daje możliwość kompozycji własnych serów, tych najbardziej ulubionych...
Często pizza ta jest w wersji 5 serów i więcej :)
...o jak zaczniemy dodawać nasze ulubione to przekraczamy tytułowe 4:)
Ale nazwa wzięła się od pizzy podawanej w pizzerii stąd mimo że serów więcej i tak nazywamy ją 4 sery :)
Jeśli lubicie sery, mniej i/lub bardziej mocne to musicie zrobić ją koniecznie!
Poniżej propozycja serów jakie my najczęściej używamy, konfiguracja jest jednak dowolna.
Poniżej propozycja serów jakie my najczęściej używamy, konfiguracja jest jednak dowolna.
Składniki:
- Spód do pizzy lub Wasz ulubiony, może być także kupny
- sos pomidorowy
- czosnek, zioła prowansalskie,
- ser żółty (zwykły)
- Lazur niebieski
- Gorgonzola (koniecznie dla tych lubiących ostrzejsze smaki sera - u nas obowiązkowo)
- Mozzarella
- Parmezan
Sos pomidorowy przełożyć do miseczki, wycisnąć do niego czosnek, dodać zioła prowansalskie, posolić, popieprzyć wymieszać.
Sos ten używam na spód pizzy a także podaję do gotowej już pizzy jakby ktoś miał ochotę na jeszcze troszkę.
Sery zetrzeć na tarce lub pokroić na plastry, w zależności od konsystencji i twardości.
Piekarnik nagrzać do 220-250ºC.
Spód do pizzy posmarować sosem, dość sporą warstwą.
Posypywać spód pizzy kolejno serami, ja zazwyczaj zaczynam od zwykłego żółtego a kończę na parmezanie.
Posypując blat serami warto zostawić około 1 cm od brzegu, gdyż ser będzie się topił i nieco spływał. Do tej pizzy warto zatem zrobić wyższy brzeg w cieście.
Posypywać spód pizzy kolejno serami, ja zazwyczaj zaczynam od zwykłego żółtego a kończę na parmezanie.
Posypując blat serami warto zostawić około 1 cm od brzegu, gdyż ser będzie się topił i nieco spływał. Do tej pizzy warto zatem zrobić wyższy brzeg w cieście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz