czwartek, 15 stycznia 2015

Pizza - 4 sery



...zdecydowanie jest to nasz numer 1
Nie ma możliwości zjedzenia wspólnej pizzy bez tej oto wersji.
Do tego ta w wersji domowej daje możliwość kompozycji własnych serów, tych najbardziej ulubionych...
Często pizza ta jest w wersji 5 serów i więcej :)
...o jak zaczniemy dodawać nasze ulubione to przekraczamy tytułowe 4:)
Ale nazwa wzięła się od pizzy podawanej w pizzerii stąd mimo że serów więcej i tak nazywamy ją 4 sery :)

Jeśli lubicie sery, mniej i/lub bardziej mocne to musicie zrobić ją koniecznie!

Poniżej propozycja serów jakie my najczęściej używamy, konfiguracja jest jednak dowolna.




Składniki:

  • Spód do pizzy lub Wasz ulubiony, może być także kupny
  • sos pomidorowy
  • czosnek, zioła prowansalskie, 
  • ser żółty (zwykły)
  • Lazur niebieski
  • Gorgonzola (koniecznie dla tych lubiących ostrzejsze smaki sera - u nas obowiązkowo)
  • Mozzarella
  • Parmezan


Sos pomidorowy przełożyć do miseczki, wycisnąć do niego czosnek, dodać zioła prowansalskie, posolić, popieprzyć wymieszać. 
Sos ten używam na spód pizzy a także podaję do gotowej już pizzy jakby ktoś miał ochotę na jeszcze troszkę.

Sery zetrzeć na tarce lub pokroić na plastry, w zależności od konsystencji i twardości.




Piekarnik nagrzać do 220-250ºC. 

Spód do pizzy posmarować sosem, dość sporą warstwą.

Posypywać spód pizzy kolejno serami, ja zazwyczaj zaczynam od zwykłego żółtego a kończę na parmezanie.

Posypując blat serami warto zostawić około 1 cm od brzegu, gdyż ser będzie się topił i nieco spływał. Do tej pizzy warto zatem zrobić wyższy brzeg w cieście.
Tak przygotowany spód wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 17 minut.

Po wyjęciu odczekać chwilkę (aby sery nie spłynęły nam całkowicie :)) i podawać.




SMACZNEGO





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz