To ciasto to zdecydowanie numer jeden u dzieci!
Często robię je na klasowe imprezy moich córek, bo głównie koledzy o nie proszą :)
Bardzo fajne połączenie słonych krakersów ze słodkim, kokosowym kremem....
Ciasto nie wymaga pieczenia, robi się je szybko, a smak ma naprawdę jak rafaello....
Nie jeden dorosły także w nim zasmakuje!
Idealne jak postoi kilka godzin w lodówce, wówczas krakersy namiękną kremem a krem zgęstnieje.
Równie dobrze jest wyjąć ciasto na chwilkę przed podaniem z lodówki aby krem nie był zbyt ściśnięty tylko rozpływał się ustach....
Jeśli jeszcze nie jedliście takiego rafaello to zachęcam do wykonania!
Często robię je na klasowe imprezy moich córek, bo głównie koledzy o nie proszą :)
Bardzo fajne połączenie słonych krakersów ze słodkim, kokosowym kremem....
Ciasto nie wymaga pieczenia, robi się je szybko, a smak ma naprawdę jak rafaello....
Nie jeden dorosły także w nim zasmakuje!
Idealne jak postoi kilka godzin w lodówce, wówczas krakersy namiękną kremem a krem zgęstnieje.
Równie dobrze jest wyjąć ciasto na chwilkę przed podaniem z lodówki aby krem nie był zbyt ściśnięty tylko rozpływał się ustach....
Jeśli jeszcze nie jedliście takiego rafaello to zachęcam do wykonania!
Składniki:
- 2 opakowania prostokątnych krakersów
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 kostka margaryny Kasi :)
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 litra mleka
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego (w proszku, bez dodatku cukru)
- 2 żółtka
Żółtka utrzeć w misie miksera z cukrem waniliowym i 1/2 szklanki cukru, aż staną się jasne i puszyste. Następnie dodać do nich mąkę pszenną i budyń w proszku oraz 1/2 szklanki mleka, dokładnie zmiksować.
Pozostałe mleko (1,5 szklanki) zagotować z pozostałym cukrem, po zagotowaniu wlać delikatnie zmiksowaną masę i ciągle mieszając gotować na niewielkim ogniu aż zgęstnieje, zestawić z ognia i ostudzić.
Odłożyć 5 łyżek wiórków kokosowych na posypkę.
Margarynę utrzeć w mikserze dodając po jednej łyżce ugotowanego, ostudzonego budyniu. Na koniec dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać.
Przygotować formę, ja robiłam je w formie o wymiarach 25x33 cm, ale możecie też w nieco mniejszej wówczas uzyskacie jedną warstwę więcej :)
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub ja wykładam je folią aluminiową.
A teraz czas na wykonanie!
Na dno formy układamy jeden przy drugim krakersy, na nie wykładamy część naszego kremu, dokładnie rozkładamy i wyrównujemy (nie jest to proste bo krakersy nieźle nam tu tańczą, ale dacie radę :)), następnie koleja warstwa krakersów i znowu krem i jeśli nastawiliście się na jeszcze jedną warstwę to znowu układamy krakersy i ponownie krem.
Wierz posypujemy pozostawionymi 5 łyżkami wiórków kokosowych, można je też wcześniej nieco podprażyć na patelni.
Wstawić do lodówki na przynajmniej 3h aby krakersy namiękły, a krem zgęstniał. Przed podaniem wyjąć a chwilkę z lodówki.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz