...no to po hiszpańskiej paelli przenoszę się szybko do Włoch na przepyszną zupę krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki!
Czy próbowaliście jak przepysznie smakuje pieczona papryka?
Na blogu znajdziecie ją już w wersji faszerowanej....
...a teraz jako dodatek zupy!
Zupę polecam z gorącym sercem, jest naprawdę bardzo smaczna!
Zachęcam do wykonania :)
Składniki dla 6-8 osób:
- 2 duże czerwone papryki
- 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pęczek świeżej bazylii
- 2 litry bulionu warzywnego lub z kurczaka
- sól do smaku
- 100 ml śmietany
- Do podania - kilka różyczek (z czubka) bazylii, tarty parmezan
Pomidory i paprykę w oddzielnych naczyniach pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Oczywiście w lecie najlepiej przygotować ją ze świeżych pomidorów, będzie pewnie dużo smaczniejsza.
Z upieczonej papryki ściągamy skórkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło, podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, aż się zeszkli, trwa to około 7 minut.
Do wysokiego garnka przekładamy podsmażoną cebulkę, przecier i pomidory, upieczoną paprykę bez skórki, cały pęczek bazylii (listki bez łodyżek) i zalewamy bulionem.
Gotujemy ok. 30 - 40 minut.
Miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą jeśli jest taka potrzeba.
Nakładamy na talerz, na środek kładziemy łyżeczkę śmietany i ozdabiamy różyczką z bazylii...
Idealnie pasuje do niej odrobina startego parmezanu....
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz