sobota, 3 stycznia 2015

Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki





...no to po hiszpańskiej paelli przenoszę się szybko do Włoch na przepyszną zupę krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki!
Czy próbowaliście jak przepysznie smakuje pieczona papryka?
Na blogu znajdziecie ją już w wersji faszerowanej....
...a teraz jako dodatek zupy!
Zupę polecam z gorącym sercem, jest naprawdę bardzo smaczna!

Zachęcam do wykonania :)


Składniki dla 6-8 osób:
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 500 ml przecieru pomidorowego 
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • pęczek świeżej bazylii
  • 2 litry bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • sól do smaku
  • 100 ml śmietany
  • Do podania - kilka różyczek (z czubka) bazylii, tarty parmezan


Pomidory i paprykę w oddzielnych naczyniach pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. 

Oczywiście w lecie najlepiej przygotować ją ze świeżych pomidorów, będzie pewnie dużo smaczniejsza.
Z upieczonej papryki ściągamy skórkę. 
 
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło, podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, aż się zeszkli, trwa to około 7 minut.  

Do wysokiego garnka przekładamy podsmażoną cebulkę, przecier i pomidory, upieczoną paprykę bez skórki, cały pęczek bazylii (listki bez łodyżek) i zalewamy bulionem.  

Gotujemy ok. 30 - 40  minut.
Miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą jeśli jest taka potrzeba.


Nakładamy na talerz, na środek kładziemy łyżeczkę śmietany i ozdabiamy różyczką z bazylii...

Idealnie pasuje do niej odrobina startego parmezanu....

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz