czwartek, 1 stycznia 2015

Paella z owocami morza



Ostatnimi czasy jedno z naszych ulubionych dań - Paella....
Była już wersja z kurczakiem i chorizo...
...teraz przyszedł czas na owoce morza!
Jej pierwsze próby były podczas naszego urlopu, ale wtedy nie miałam odpowiednich warunków do wykonania tego dania, był więc zwykły ryż z owocami morza, bo owoców morza było tam pod dostatkiem...

Ale teraz jak mam już patelnię do Paelli odpowiedni ryż, postanowiłam przygotować danie jednogarnkowe - paella z owocami morza!



Składniki dla 4-6 osób:
  • 500 g krewetek, kupuję sparzone w pancerzach
  • 200 g małż, kupuję mrożone, obrane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 papryki żółtej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 170 g ryżu do paelli
  • 500 - 700 ml bulionu szafranowego
  • opcjonalnie 1/2 szklanki białego wina półwytrawnego

Do podania:
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • ósemki cytryny
  • pomidorki koktajlowe do ozdoby

Bulion szafranowy:
  • 1 litr wody
  • włoszczyzna
  • sól
  • kilka nitek szafranu

Jeśli korzystamy z zamrożonych owoców morza to w pierwszej kolejności należy je całkowicie rozmrozić, a potem dobrze osuszyć, najlepiej ręcznikiem papierowym, wyciągając nadmiar wody. Jeśli krewetki są w pancerzach należy je obrać, umyć i wysuszyć, małże w skorupkach mogą tak pozostać.

W tym samym czasie ugotuj bulion, obierz i umyj włoszczyznę, wrzuć do garnka, dolej 1 litr wody, dodaj szafran, sól. Zagotuj, po zagotowaniu zmniejsz ogień do minimum i gotuj przykryty na małym 
ogniu przez 30 minut.

Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

Przygotować patelnię do Paelli - moja ma średnicę dolną 26 cm a górną 32 cm. Paelle można też zrobić na zwykłej patelni z nieprzywierającym dnem, ważne by była dość duża!

Rozgrzać patelnię z oliwą, dodać paprykę i smażyć ją przez 3 minuty, dodać posiekany drobno czosnek i smażyć kilkanaście sekund, następnie dodać pomidora. Posolić i gotować przez około 2 minuty.
Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić słodką papryką, dolać wino jeśli używamy i odparować nadmiar płynu przez około 3 minuty. 

Teraz dodajemy ryż, ryż wsypujemy po okręgu, zaczynając od zewnątrz i robiąc ślimaczka aż do samego środka. delikatnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 2-3 minuty. Wlać przecedzony bulion, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować nie mieszając, bez przykrycia przez około 8 minut. 
Dodać owoce morza, przemieszać, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć (jeśli nie mamy tak dużej przykrywki, przykryj patelnię dwoma kawałkami folii aluminiowej). Gotować przez 8 minut, następnie zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem przez kolejne 3-5 minut.

Posiekaną natkę pietruszki wymieszać z oliwą oraz przeciśniętym czosnkiem.
Gotową paellę posypać szczypiorkiem, przygotowaną natką pietruszki, przyozdobić ćwiartkami pomidorków koktajlowych i ósemkami cytryny.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz