Przepis zaciekawił mnie mocno, zwłaszcza ze względu a sezam, mnóstwo sezamu w tym przepisie :)
Po upieczeniu okazało się że i tak dałam za mało, bo w środku nie był prawie wcale wyczuwalny....
Hmmm....
W przygotowaniu nieco bardziej skomplikowana niż nasza ulubiona bagietka i muszę przyznać, że smakiem jej nie pobiła.
Pewnie jeszcze kiedyś ją zrobię, choć wersja pierwsza pewnie będzie póki co gościć u nas częściej :)
Ale chętnych zachęcam do wykonania, zawsze to coś innego.
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 1,25 łyżeczki suchych drożdży
- 0,5 łyżki cukru
- 0,75 łyżeczki soli
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki nasion sezamu - do środka i do posypania wierzchu
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Drożdże rozpuścić w wodzie z odrobią cukru, odstawić na 5 minut.
Do miski dodać mąkę, cukier i sól, wymieszać, dodać masło i posiekać aby dostać coś w rodzaju kruszonki. Po środku zrobić dołek i wlać wodę z drożdżami, wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie.
Stolicę oprószyć mąką, wyłożyć na nią ciasto i odczekać 10 minut, po tym czasie wyrobić ciasto jeszcze przez chwilkę. Ciasto uformować w kulę i włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1h.
Ciasto wyjąć na stolnicę i odczekać 10 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 2 części, jedną odłożyć a drugą rozwałkować na prostokąt o grubości około 6 mm, posypać go obficie sezamem i zwinąć w rulon.
Blachę obsypać mąką położyć na nią bagietkę.
To samo zrobić z drugą częścią ciasta.
Przykryć obie bagietki ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 220ºC.
Bagietki pieczemy z parą, zatem do mocno rozgrzanego piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą.
Bagietki naciąć, posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika i piec 5 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec kolejne 20 minut (do uzyskania złotego koloru).
po upieczeniu wyjąć od razu z piekarnika i ostudzić na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz