poniedziałek, 26 stycznia 2015

Owsianka z owocami (na zimno)



Taką owsiankę jadałam najwcześniej i najczęściej zanim zapoznałam się z granolą, która to na wiele miesięcy zdominowała moje śniadanie :)

Ale jakoś naszła mnie chęć na powrót do zwykłej owsianki :)
Najpierw kilka dni w wersji owsianka z jabłkiem i cynamonem na ciepło...
A ostatnio powrót do tej na zimno...

Jest niesamowicie smaczna...
...ma wiele możliwości podania i przygotowania...
...można dodać ulubione owoce, owoce dostępne w danym sezonie, i różnego rodzaju bakalie.....

Choć powiem szczerze, że akurat ta wersja jest wyjątkowo smaczna!
A co najważniejsze jest syta!



Składniki na 1 porcję:
  • 4 łyżki płatków owsianych (zwykłych lub górskich, nie błyskawicznych)
  • 50 ml zimnego mleka
  • 20 ml soku jabłkowego
  • 1/4 większego jabłka
  • 2-3 łyki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego, miodu lub golden syropu
  • 1 łyżka żurawiny (lub rodzynek)
  • 1 łyżka dowolnych orzechów lub migdałów
  • ziarenka granatu lub dowolne ulubione lub sezonowe owoce

Wieczór wcześniej płatki wsypać do miseczki, zalać mlekiem i sokiem z jabłek, wymieszać i ugniesć. Nakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Rano wyjąć z lodówki. Zetrzeć wraz ze skórką ćwiartkę jabłka, dodać do owsianki, dodać jogurt i pozostałe składniki.
Dokładnie wymieszać i zjadać od razu :)

Smacznego i pożywnego śniadanka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz