Taką owsiankę jadałam najwcześniej i najczęściej zanim zapoznałam się z granolą, która to na wiele miesięcy zdominowała moje śniadanie :)
Ale jakoś naszła mnie chęć na powrót do zwykłej owsianki :)
Najpierw kilka dni w wersji owsianka z jabłkiem i cynamonem na ciepło...
A ostatnio powrót do tej na zimno...
Jest niesamowicie smaczna...
...ma wiele możliwości podania i przygotowania...
...można dodać ulubione owoce, owoce dostępne w danym sezonie, i różnego rodzaju bakalie.....
Choć powiem szczerze, że akurat ta wersja jest wyjątkowo smaczna!
A co najważniejsze jest syta!
Składniki na 1 porcję:
- 4 łyżki płatków owsianych (zwykłych lub górskich, nie błyskawicznych)
- 50 ml zimnego mleka
- 20 ml soku jabłkowego
- 1/4 większego jabłka
- 2-3 łyki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka syropu klonowego, miodu lub golden syropu
- 1 łyżka żurawiny (lub rodzynek)
- 1 łyżka dowolnych orzechów lub migdałów
- ziarenka granatu lub dowolne ulubione lub sezonowe owoce
Wieczór wcześniej płatki wsypać do miseczki, zalać mlekiem i sokiem z jabłek, wymieszać i ugniesć. Nakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Rano wyjąć z lodówki. Zetrzeć wraz ze skórką ćwiartkę jabłka, dodać do owsianki, dodać jogurt i pozostałe składniki.
Dokładnie wymieszać i zjadać od razu :)
Smacznego i pożywnego śniadanka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz