Ciężko powiedzieć czy to ciasto czy już chleb :)
Na pewno zalicza się do tych zdrowszych :)
Spokojnie może być dobrym śniadankiem do kawy czy herbaty czy delikatnym ale smacznym podwieczorkiem...
Ciasto upieczone w całości na mące żytniej z dodatkiem jabłuszka.
Nie rośnie jakoś strasznie duże ale jest puszyste i wilgotne.
Nietypowe ale bardzo smaczne!
Zachęcam do spróbowania.
Składniki:
- 1 średniej wielkości jabłko (około 150 g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g zmielonych migdałów
- 150 g mąki żytniej razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g masła
- 50 g cukru muscovado
- 50 g golden syropu lub miodu
- 75 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- płatki migdałów
Jabłko umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kosteczkę, zasypać cynamonem, odstawić.
Migdały wymieszać w miseczce z mąką oraz proszkiem do pieczenia, odstawić.
W niewielkim garnuszku umieścić masło, cukier muscovado, golden syrop wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia cukru, wyłączyć ogień i lekko ostudzić.
W misce roztrzepać jajko z mlekiem. Dodać naszą mieszankę masła/cukru/golden syropu, dokładnie wymieszać. Dodać produkty sypkie, dokładnie wymieszać widelcem, dodać jabłka i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 170ºC.
Niewielką keksówkę (moja była 21 x 11 cm) wysmarować masłem i wysypać płatkami owsianymi.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać obsypać płatkami migdałowymi.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz