czwartek, 13 listopada 2014

Żytnie ciasto z jabłkami



Ciężko powiedzieć czy to ciasto czy już chleb :)
Na pewno zalicza się do tych zdrowszych :)
Spokojnie może być dobrym śniadankiem do kawy czy herbaty czy delikatnym ale smacznym podwieczorkiem...

Ciasto upieczone w całości na mące żytniej z dodatkiem jabłuszka.
Nie rośnie jakoś strasznie duże ale jest puszyste i wilgotne.
Nietypowe ale bardzo smaczne!
Zachęcam do spróbowania.



Składniki:

  • 1 średniej wielkości jabłko (około 150 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g masła
  • 50 g cukru muscovado
  • 50 g golden syropu lub miodu
  • 75 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • płatki migdałów

Jabłko umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kosteczkę, zasypać cynamonem, odstawić.

Migdały wymieszać w miseczce z mąką oraz proszkiem do pieczenia, odstawić.

W niewielkim garnuszku umieścić masło, cukier muscovado, golden syrop wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia cukru, wyłączyć ogień i lekko ostudzić.

W misce roztrzepać jajko z mlekiem. Dodać naszą mieszankę masła/cukru/golden syropu, dokładnie wymieszać. Dodać produkty sypkie, dokładnie wymieszać widelcem, dodać jabłka i wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 170ºC.

Niewielką keksówkę (moja była 21 x 11 cm) wysmarować masłem i wysypać płatkami owsianymi.

Ciasto przełożyć do formy, wyrównać obsypać płatkami migdałowymi.

Wstawić do gorącego piekarnika i piec 40 - 50 minut,
do tzw suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić.





Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz