...tym razem muffiny miały być w wersji wytrawnej, jako drobna przystawka/przekąska....
Są z dużą ilością sera żółtego oraz mnóstwem różnych dodatków!
Dodatki możecie oczywiście dodawać wedle Waszego uznania i upodobań.
Są naprawdę bardzo smaczne!
Idealne na ciepło, na zimno....
Dobre kolejnego dnia nawet zamiast kanapki do szkoły!
...lub do delikatnego podgrzania....
U mnie z ziołami prowansalskimi, świeżą natką pietruszki, suszonymi pomidorami i salami.
Składniki na 12 sztuk:
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 marchewka, starta na tarce (średnie lub grube oczka) - około 100 g (zamiast marchewki można użyć cukinii lub dyni)
- 150 g sera żółtego cheddar, starta na tarce (średnie lub grube oczka)
- 2 jajka
- 75 ml oleju
- 220 ml mleka
- Przyprawy: pieprz, słodka lub ostra papryka, chilli
- Zioła: prowansalskie, natka pietruszki (świeża lub mrożona), oregano itp.
- Inne dodatki: Suszone pomidory (mogą być z oleju), oliwki, salami lub szynka itp
Do posypania: 50 g żółtego sera startego na tarce oraz papryka w proszku
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, zioła prowansalskie, pieprz, paprykę w proszku. Dodać starty żółty ser. Wymieszać.
W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać mleko i olej, dokładnie wymieszać.
Dodać startą marchewkę, natkę pietruszki/szczypior i pozostałe dodatki, wymieszać.
Mokre składniki dodać do suchych.
Mieszać widelcem w jednym kierunku tylko do połączenia składników.
Przygotować formę na muffiny.
Dobrze jest piec w formie, a nie samych papilotkach gdyż ciasto jest ciężkie i same papilotki będą się rozjeżdżać.
Jeśli pieczecie w metalowej formie bez papilotek pamiętajcie wysmarować je masłem i oprószyć mąką, silikonowych nie trzeba.
Papilotki powinny być dobre, gdyż ciasto ze względu na dodatki mocno przywiera do papilotek i trochę ciężko potem muffiny od nich odchodzą.
Nagrzać piekarnik do 190ºC.
Nakładać ciasto do wysokości wgłębienia, wierzch posypać startym żółtym serem oraz oprószyć papryką w proszku.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut.
Wyjąć, wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz