poniedziałek, 17 listopada 2014

Paella z kurczakiem i chorizo




Paella to danie, które pochodzi z Hiszpanii, w jej skład zawsze wchodzi ryż i szafran a potem to już dowolność dodatków. 
Jest daniem jednogarnkowym. 
Do paelli jest specjalna patelnia z dwoma uchwytami, ma dość dużą powierzchnię (minimum 26 cm) gdyż ryż gotuje się w daniu zatem powinien być przygotowywany w jak najcieńsze warstwie. Ciężko jednak jest znaleźć nie za wielką patelnię do Paelli, aby mieściła się na naszych kuchenkach :)
Mi się w końcu udało...
Serwuję zatem pierwszą paelle :)
Jest z chorizo - hiszpańska kiełbasa paprykowa, cudo, jestem w niej zakochana od momentu pierwszej z nią frittaty :) z filetem z kurczaka i warzywami :)

Ryż do paelli też powinien być specjalny.
Musi to być odmiana średnioziarnista, ciężko jest znaleźć w Polsce specjalny ryć do paelli można zatem użyciu ryżu arborio.
Ryż chłonie dużo płynu ale jest go trudno rozgotować, ryż w paelli nie może być rozgotowany, powinien być nawet lekko twardy.





Składniki dla 4 osób:

  • 400 g filetu z kurczaka
  • 100 g chorizo
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 170 g kukurydzy z puszki
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej lub pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 170 g ryżu do paelli
  • 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • szczypta szafranu

Dodatkowo:
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku



Bulion zagotować wraz z szafranem.

Wszystkie składniki przygotować sobie przed przygotowywaniem dania, tak aby mieć już pokrojone, gotowe pod ręką.
Chorizo pokroić - najpierw w 5mm plastry a potem każdy plasterek na pół. 
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w 1,5 cm kostkę.
Paprykę pokroić w kostkę 1cm.
Pomidora sparzyć pokroić w 1cm kostkę.
Kukurydzę odsączyć.

Na patelni do paelli (moja ma 30cm) lub na zwykłej, ale większej (min 26cm), rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać chorizo i smażyć na niewielkim ogniu przez chwilę aż wytopi się z niej tłuszcz, dodać filet z kurczaka i obsmażyć go dokładnie z każdej strony. W połowie obsmażania dodać wyciśnięty lub starty czosnek.
Jeśli potrzeba dodać kolejną łyżkę oliwy, następnie dodać kukurydzę, paprykę i podsmażyć przez chwilkę, dodać pomidora i smażyć wszystko przez około 3 minuty. Dodać sos pomidorowy oraz przyprawy - papryki i kurkumę, wymieszać.
Teraz należy dosypać suchy ryż i podsmażyć przez chwilkę.
DO patelni dolać przecedzony bulion, wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Po tym czasie nie mieszać już, zmniejszyć nieco ogień i gotować przez 12 minut, po tym czasie przykryć patelnię, ogień zmniejszyć do minimum i gotować kolejne 6 minut. Po tym czasie odstawić z ognia i przykrytą patelnię potrzymać jeszcze przez 2 minuty.

W tym czasie posiekać bardzo dokładnie natkę pietruszki, dodać 4 łyżki oliwy i wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Tak przygotowana oliwą z pietruszką polać naszą paellę i podawać.


Jest przepyszna....




Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz