sobota, 10 stycznia 2015

Panini (z sosem majonezowym, salami i camembertem)



Panini - zgrzewana kanapka na ciabatcie lub u mnie na bagietce własnej roboty...
...pełna Twoich ulubionych warzyw...
....koniecznie z dodatkiem sera...
...jakaś wędlinka...
...i koniecznie na bułkę zamiast masła jakiś dobry sos i oliwa....

...no i niestety nie obejdzie się bez opiekacza ze specjalnymi wkładami do zgrzania kanapek.
Ja kupiła taką z wymiennymi płytkami - mogę robić gofry, na drugiej zapiekane tosty, a na trzeciej zapiekać panini lub grillować warzywa :)
Jestem z niej super zadowolona, choć chyba moje córki o wiele bardziej :)
Często wykorzystujemy każdy wkład :)

Śniadanie było pyszne i zachwyciło domowników i wyglądem i smakiem!

Zachęcam do wykonania w różnych wersjach!




Składniki:
  • 1-2 ciabatty lub bagietki
  • rukola
  • salami
  • ser camembert
  • papryka
  • pomidor
  • oliwa z oliwek


Sos majonezowy:




W pierwszej kolejności upiekłam paprykę - pieczona jest przepyszna, ale możecie dać też świeżą. Aby upiec paprykę należy nagrzać piekarnik na 180-200ºC. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić na podłużne, większe kawałki. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika, piec około 20-30 minut. Po upieczeniu zdjąć skórkę, pokroić na mniejsze kawałki i odstawić na bok.

Pomidora umyć, sparzyć gorącą wodą i zdjąć skórkę, pokroić na półplasterki.

Przygotować sos - wymieszać ze sobą wszystkie składniki, odstawić.

Salami oraz camemberta pokroić na plastry. Rukolę umyć, osuszyć.

Opiekacz włączyć aby nagrzał się bardzo mocno.

Ciabattę/bagietki pokroić na dowolną dla siebie długość, przekroić na pół.
Obie połówki posmarować, od wewnętrznej strony, przygotowanym sosem.
Na dolnej połówce położyć plasterki salami, dość gęsto siebie.
Na nim ułożyć nasze warzywa - pieczona, lub nie papryka, pomidor (duuużo).
Na warzywa kładziemy ser camembert.
Wszystko obficie posypujemy rukolą i skrapiamy oliwą z oliwek.
Nakrywamy drugą połówką naszej bułki.

Teraz należy troszkę przygnieść kanapkę dłonią - jest dość wysoka i bez tej czynności ciężko będzie ją zamknąć w opiekaczu. Więc po próbie okazało się że zgniecenie jej nieco tuż przed zgrzaniem daje bardzo dobry efekt.

Wkładamy kanapkę do zgrzewarki, dociskamy i pieczemy przez 5-7 minut.

Tak przygotowane panini będzie miało chrupiący wierzch, mięciutkie wnętrze...

Pyyyyszności.....

Smacznego i miłego dnia!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz