wtorek, 6 stycznia 2015

Tagliatelle z warzywami (bez lub z szynką parmeńską)



Bardzo smaczna propozycja makaronu!
Może być w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem szynki parmeńskiej.

Smakuje naprawdę wyśmienicie!

Koniecznie nie pomińcie żadnych produktów, a zwłaszcza suszonych pomidorów i pestek słonecznika!
....to one nadają specyficzny smaczek temu daniu.

....i wiecie co jeszcze jest za!
Przygotowanie tego dania to zaledwie 20 minut!



Składniki dla 2 osób:

  • 120 g makaronu tagliatelle
  • 1 średnia cukinia
  • 2 średnie marchewki
  • 7 suszonych pomidorów z oliwy
  • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • Opcjonalnie: 4 plastry szynki parmeńskiej
  • kilka kropli soku z limonki
  • 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika
  • Sól, pieprz

Marchew umyć, obrać. Cukinię umyć, przekroić na pół (w poprzek).
Za pomocą obieraczki do warzyw zrobić z marchewki i cukinii podłużne cienkie paski (takie jak tagliatelle :)).
Suszone pomidory pokroić na niewielkie kawałki.
Jeśli używacie szynki parmeńskiej pokroić ją w niewielkie kawałeczki (prostokąty).

Pestki słonecznika uprażyć w woku lub na patelni, na której będziemy smażyć warzywa. Przesypać do miseczki, odstawić.

W woku (lub patelni) po uprażeniu pestek ze słonecznika rozgrzać olej z suszonych pomidorów.
Wrzucić szynkę parmeńską i od razu po niej wrzucić pokrojone warzywa - marchew, cukinie, suszone pomidory.
Smażyć mieszając co chwila do momentu aż marchewka będzie miękka.
Warzywa solimy (pamiętajcie że szynka parmeńska jest słonawa) i pieprzymy.

Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie.

Ugotowany makaron dodajemy do makaronu, mieszamy, skropić sokiem z limonki i przesmażyć razem dosłownie 1 minutę.

Nakładamy na talerze i posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika.



Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz