poniedziałek, 12 stycznia 2015

Pizza - ciasto cienkie



...jakby mogło być inaczej...
To jedna z najbardziej ulubionych dań moich dzieci...

Zresztą my też mamy z nią jakąś historię...
Pizzę jadaliśmy dość często od liceum...
...w sumie to z Maciusiem i znajomymi mieliśmy taką swoją ulubioną Pizzerię na Al.Solidarności...
...nazywała się El Molino.
Jak na tamte czasy robili naprawdę bardzo dobrą pizzę...
Chadzaliśmy tam dość często i chyba nawet Natalka tam była...
....a potem nagle została zamknięta :(
...szkoda nam było :(
...ale dużo wspomnień z miłych spotkań pozostało :)

Potem, dużo potem, zaczęliśmy odwiedzać i do tej pory odwiedzamy Pizzerię na Bródnie Bella Napoli prowadzoną przez Włocha, gdzie naprawdę można zjeść dobrą pizzę...

Ale nastał taki dzień...
Ach to było po mojej operacji... jak nie bardzo mogłam się ruszyć z domu a pizzy nam się zachciało...
W sumie mogliśmy zamówić, ale wpadł nam inny pomysł....
...zróbmy sami!

Maciek zakupił wszystkie składniki i gotowe ciasto, takie z lodówki...
Oczywiście nasza pizza była boska, pełna dodatków, naszych ulubionych!

I wtedy Emilka powiedziała "mamo te Twoje pizze są o niebo lepsze niż u Włocha.... ja nie wiem czy my do niego jeszcze pójdziemy...."
No i rzeczywiście od tamtego czasu częstotliwość wizyt u Włocha spadła...
Za to każde przygotowanie pizzy w domu to współpraca wszystkich domowników! Każdy ma jakieś zadanie... kuchnia jest pełna i osób i ustaleń :)

Do dzisiaj pizzę robiliśmy na kupnym gotowym cieście, takim zrolowanym, z lodówki. Bardo nam smakowało, ale przyszedł czas że chciałam zrobić swoje....
W końcu tyle piekę różnych rzeczy że co to jest dla mnie ciasto do pizzy!
No i jest!
Bardzo smaczne, cienkie, takie lubimy...
Miękkie o chrupiącej skórce.

Polecam, bo jest naprawdę bardzo dobre!


Składniki na 3 blaty do pizzy o średnicy 25-30cm:
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 12 g  drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych

Jeśli używasz drożdży suchych rozpuść je w wodzie i odstaw na 10 minut. Korzystając z drożdży świeżych najpierw musisz zrobić rozczyn.

Przesiać mąkę do naczynia, dodać wodę, oliwę i sól. Teraz należy dobrze wyrobić ciasto (można przy użyciu miksera - końcówka haka). Po tym czasie przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny.

Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat/stolnicę.
Podzielić na 3 części i uformować z nich spód do pizzy, można też rozwałkować wałkiem. Ja robiłam to na blachach z piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 220-250ºC (w zależności jak mocny jest Wasz piekarnik).

Na spód pizzy rozsmarować sos pomidorowy oraz ułożyć ulubione dodatki, posypać serem.

Wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut.

Podawać ciepłe.


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz