piątek, 28 listopada 2014

Filet z kurczaka faszerowany pieczarkami



Takie oto mięsko jadłam pewnego miłego, słonecznego dnia na lunch ze Stefanem :)
Postanowił oderwać mnie od pliku excelowego i najpierw zrobiliśmy mały spacer (bardzo dobry pomysł jako przerwa w pracy w tak słoneczny i ciepły jesienny dzień) aby potem zjeść coś dobrego :)
Wcześniej w tym miejscu jadłam tam quiche bo są naprawde dobre, a sami już chyba nieco wiecie, że tarty i quiche często tu u mnie bywają :), ale tym razem postanowiłam spróbować czegoś innego.
Danie niby banalne, filet z kurczaka nadziany duszonymi pieczarkami ale smakuje naprawdę bardzo dobrze i całkiem inaczej....
...a więc tak mi zasmakował ze postanowiłam przygotować mojej rodzince na weekendowy lunch!
Bardzo im zasmakowało ale i wizualnie ładnie się prezentuje na talerzu!
U nas podane z ryżem i małymi marcheweczkami w glazurze.

Spokojnie można podać jako obiad dla rodziny czy zajomych.




Składniki dla 4 osób:
  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 roztrzepane jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Filety z kurczaka umyć, osuszyć, przekroić na pół.
Tłuczkiem ubić na nieco cieńsze kotlety. Aby zrobić to dobrze, nie niszcząc struktury delikatnego mięsa kurczaka rozbijam filety przez folię spożywczą. 
Posolić, popieprzyć, odstawić.

Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, a następnie przekroić raz jeszcze na pół. Pieczarki umyć pokroić najpierw ogonek w plastry a następnie kapelusz w plastry i każdy plaster na 3 części.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, wrzucić cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem i dusić na małym ogniu do zeszklenia. Dodać pieczarki i dusić przez kilka minut na małym ogniu, posolić, popieprzyć. Odstawić z ognia.


Przygotować 2 talerze głębokie, do jednego wbić jajko i je roztrzepać, do drugiego wsypać bułkę tartą.

Ułożyć na desce filet z kurczaka, nałożyć na środek jednej połówki farsz z pieczarek, nakryć drugą połówką zawijając złączenie na dół. Przygotować tak wszystkie filety.

Rozgrzać patelnię z olejem.

Delikatnie, każdy kawałek po kolei, obtaczać najpierw dokładnie w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. W ten sposób sklejamy złożony filet. 
Od razu wkładamy na patelnię, zmniejszamy ogień na średnią moc i smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
Po usmażeniu wszystkich kawałków, układamy wszystkie kawałki na patelni, zmniejszamy ogień do minimum, wlewamy odrobinę wody - 1/3 szklanki, przykrywamy przykrywką i dusimy około 7-10 minut.




Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz