piątek, 16 stycznia 2015

Trufla kokosowa - jak Rafaello



Nawet nie myślałam, że w smaku będą tak bardzo przypominać Rafaello...
Zrobione przypadkiem w poszukiwaniu jak wykorzystać pozostałe mleko skondensowane.

Łatwe i szybkie w zrobieniu...
...ale również łatwe i szybkie w zjedzeniu :)

zrobiłam z połowy porcji, niestety :(
...bo tylko tyle mleka mi zostało...

Przypadły nam do gustu :)



Składniki na około 40 sztuk:
  • puszka mleka skondensowanego, słodzonego (530 g)
  • 330 g wiórków kokosowych
  • 130 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
  • 2,5 łyżki likieru kokosowego
  • 40 migdałów blanszowanych (bez skórki)
  • Wiórki kokosowe do obtoczenia

Mleko przelać do miski, dodać wiórki i likier, wymieszać. Na koniec dodać lekko ostudzoną, roztopioną białą czekoladę. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce.

Miskę przykryć i wstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

Po tym czasie wyjąć z lodówki.
Wiórki wsypać do miseczki, migdały położyć z boku.

Małą łyżeczką nabierać porcję i formować w kulki, w środek trufli wetknąć midał. Poprawić kształt trufli, a następnie obtaczać je w wiórkach kokosowych.

Wkładać do papilotek (choć nie koniecznie) i układać na talerzu.
Jak wszystkie będą gotowe wstawić do lodówki i schłodzić.




Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz