Nawet nie myślałam, że w smaku będą tak bardzo przypominać Rafaello...
Zrobione przypadkiem w poszukiwaniu jak wykorzystać pozostałe mleko skondensowane.
Łatwe i szybkie w zrobieniu...
...ale również łatwe i szybkie w zjedzeniu :)
zrobiłam z połowy porcji, niestety :(
...bo tylko tyle mleka mi zostało...
Przypadły nam do gustu :)
Składniki na około 40 sztuk:
- puszka mleka skondensowanego, słodzonego (530 g)
- 330 g wiórków kokosowych
- 130 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
- 2,5 łyżki likieru kokosowego
- 40 migdałów blanszowanych (bez skórki)
- Wiórki kokosowe do obtoczenia
Mleko przelać do miski, dodać wiórki i likier, wymieszać. Na koniec dodać lekko ostudzoną, roztopioną białą czekoladę. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce.
Miskę przykryć i wstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Po tym czasie wyjąć z lodówki.
Wiórki wsypać do miseczki, migdały położyć z boku.
Małą łyżeczką nabierać porcję i formować w kulki, w środek trufli wetknąć midał. Poprawić kształt trufli, a następnie obtaczać je w wiórkach kokosowych.
Wkładać do papilotek (choć nie koniecznie) i układać na talerzu.
Jak wszystkie będą gotowe wstawić do lodówki i schłodzić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz