wtorek, 13 stycznia 2015

Pizza - Capri



Capri - to zdecydowanie jedna z pizz w naszej czołówce.
Spód do pizzy zapiekamy tylko z sosem pomidorowym, a po upieczeniu dodajemy dodatki....


Składniki:
  • Spód do pizzy lub Wasz ulubiony, może być także kupny
  • Sos pomidorowy
  • czosnek, zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • 100 g szynki parmeńskiej, szwarwaldzkiej lub podobnej
  • 2 pełne garście rukoli
  • 6 pomidorków koktajlowy
  • starty parmezan



Sos pomidorowy przełożyć do miseczki, wycisnąć do niego czosnek, dodać zioła prowansalskie, posolić, popieprzyć wymieszać. 
Sos ten używam na spód pizzy a także podaję do gotowej już pizzy jakby ktoś miał ochotę na jeszcze troszkę.

Szynkę pokroić na podłużne plastry, rukolę umyć, osuszyć, pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki. parmezan zetrzeć na dużych oczkach.

Piekarnik nagrzać do 220-250ºC. 

Spód do pizzy posmarować sosem, dość sporą warstwą.

Tak przygotowany spód upiec przez 15 minut.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika. Tą pizzę najlepiej pokroić od razu po wyjęciu z piekarnika - potem będzie dość ciężko ją kroić ze wszystkimi dodatkami.
Poukładać na nim dodatki w kolejności: rukola, szynka, pomidorki koktajlowe, ser.

Podawać od razu.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz