Kolejna propozycja na fit serniczek!
Spód z bakalii, masa serowa pełna zdrowych nasion chia a na wierzchu mus a może raczej galaretka z malin....
Całość pięknie wygląda i świetnie smakuje.
Sernik jest bardzo delikatny i bardzo dobry!
...a do tego szykuje się go ekspresowo :)
Składniki na formę średnicy 18cm:
Składniki na spód:
- 100 g migdałów
- 50 g suszonych śliwek bez pestek
- 50 g rodzynek
- 3 łyżki jagód goi
Jeśli używacie migdałów ze skórką należy w pierwszej kolejności się jej pozbyć :) Robimy to w dość łatwy i szybki sposób. Migdały wrzucamy do miski i zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 7-10 minut. Po tym czasie migdały przelewamy na sitko, płuczemy zimną wodą.
Obieramy migdały ze skórki, naciskając je w grubszej części i praktycznie migdał sam z niej wyskakuje :)
Rodzynki i jagody zalewamy także wrzątkiem i odstawiamy na 3 minuty.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, nadmiar wypuszczamy poza obręcz.
Powstałą masę bakaliowa wykładamy na spód, wyrównujemy i ugniatamy. Wstawiamy do lodówki.
Składniki na masę serową:
- 250 g białego sera dwukrotnie mielonego
- 250 ml + 50 ml mleka (dowolne zwykłe lub roślinne)
- 5 łyżek chia
- 2-3 łyżki ksylitolu lub cukru pudru (dopasujcie do swoich preferencji)
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny
250 ml mleka podgrzewamy lekko, chia wrzucamy do miseczki i zalewamy je letnim mlekiem, odstawiamy na 20 minut do napęcznienia (wymieszać w międzyczasie ze dwa razy bo chia lubi "iść" ku górze).
Żelatynę wkładamy do miseczki i zalewamy wodą ponad wysokość, pozostawiamy do napęcznienia na 10 minut.
Ser wkładamy do misy miksera i miksujemy wraz z cukrem, do połączenia składników.
Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali (nie wolno doprowadzić do wrzenia), dodajemy do napęczniałego chia i mieszamy.
Całość wraz z pozostałym 50 ml mleka dodajemy do miski z serem. Miksujemy dokładnie do połączenia składników.
Przekładamy na bakaliowy spód w naszej tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
Składniki na mus/galaretkę malinową:
- 250 g malin (świeżych lub mrożonych, można użyć oczywiście innych owoców)
- 2 łyżki ksylitolu/cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalewamy wodą ponad wysokość, odstawiamy do napęcznienia.
Maliny wraz z ksylitolem/cukrem wkładamy do garnka i podgrzewamy do czasu rozpadnięcia się owoców. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Odstawiamy na bok do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.
Następnie wykładamy na masę serową.
Można przyozdobić borówkami (ale nie trzeba) :)
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia i zgęstnienia wszystkich warstw.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz