Kolejna spora dostawa malin od mojego taty.
Tym razem powstał z nich sok :)
Myślę, że będzie się cieszył ogromnym powodzeniem u nas w domu i szczerze mówiąc nie wiem czy dotrwa do zimy czy nawet późnej jesieni... bowiem moi domownicy, a zwłaszcza dziewczynki, to wielbiciele napoi słodkich.
Ale mówiąc szczerze wolę żeby piły mojej roboty soki niż mają pić chemiczne napoje ze sklepu.
Sok po raz kolejny przygotowałam w świeżo zakupionym sokowniku (pisałam o nim przy okazji soków porzeczkowo-malinowych) i powiem szczerze, że bardzo jestem zadowolona z tego zakupu i już obmyślam plan co by jeszcze przez niego przepuścić :) Garnek z malinami był prawie pełen po których została niewielka garstka po wyduszeniu z nich soków. Wg mnie nic się już z nich nie wyciśnie bo wszystko poszło do soków, nawet nie bardzo nadają się do ciasta.
Soki wychodzą bardzo aromatyczne.
Liczę zatem że będą pyszne jako dodatek do herbaty :)
Składniki:
- 1 kg malin
- 150 g cukru
Przygotowanie - wersja nr 1
Do garnka wrzucamy obrane i oczyszczone owoce, wlewamy wodę i wsypujemy cukier, gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie wyłączamy palnik i pozostawiamy owoce na 1h. Po tym czasie ponownie wszystko zagotowujemy, przecedzamy przez gazę do wysterylizowanych butelek (jeszcze gorące).
Najlepiej od razu zakręcić i postawić do góry nogami i tak wystudzić, jeśli używamy weków, zamykamy i odstawiamy do ostudzenia.
Soki możemy także zapasteryzować na sucho - przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 120*C.
Przygotowanie - wersja nr 2 (w sokowniku)
W dolną część sokownika wlewamy wodę, do najwyższej (tej z dziurkami) wrzucamy owoce i dodajemy cukier.
Włączamy palnik pod garnkiem i gotujemy.
Cały proces trwa około 30-60 minut (w zależności od ilości owoców), aż wszystkie owoce oddadzą sok.
Kontrolujemy poziom soku w środkowym pojemniku i co jakiś czas zlewamy sok do wysterylizowanych/wyparzonych butelek. Zamykamy i albo stawiamy do góry nogami - butelki zakręcane lub odstawiamy - weki do całkowitego wystudzenia.
Tak przygotowane soki można także zapasteryzować, lecz nie ma takiej konieczności.
Przygotowane soki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Tak przygotowane soki sa bardzo aromatyczne i dość słodkie, będą zatem idealne jako dodatek do herbaty czy wypicia po rozcieńczeniu z wodą.
Do garnka wrzucamy obrane i oczyszczone owoce, wlewamy wodę i wsypujemy cukier, gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie wyłączamy palnik i pozostawiamy owoce na 1h. Po tym czasie ponownie wszystko zagotowujemy, przecedzamy przez gazę do wysterylizowanych butelek (jeszcze gorące).
Najlepiej od razu zakręcić i postawić do góry nogami i tak wystudzić, jeśli używamy weków, zamykamy i odstawiamy do ostudzenia.
Przygotowanie - wersja nr 2 (w sokowniku)
W dolną część sokownika wlewamy wodę, do najwyższej (tej z dziurkami) wrzucamy owoce i dodajemy cukier.
Włączamy palnik pod garnkiem i gotujemy.
Cały proces trwa około 30-60 minut (w zależności od ilości owoców), aż wszystkie owoce oddadzą sok.
Kontrolujemy poziom soku w środkowym pojemniku i co jakiś czas zlewamy sok do wysterylizowanych/wyparzonych butelek. Zamykamy i albo stawiamy do góry nogami - butelki zakręcane lub odstawiamy - weki do całkowitego wystudzenia.
Tak przygotowane soki można także zapasteryzować, lecz nie ma takiej konieczności.
Przygotowane soki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Tak przygotowane soki sa bardzo aromatyczne i dość słodkie, będą zatem idealne jako dodatek do herbaty czy wypicia po rozcieńczeniu z wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz