Takie obiadowe danie zaserwował nam kucharz podczas naszych warsztatów w bardzo miłym miejscu, niedaleko Warszawy.
Naleśniki z duszonymi porami podane z pieczonymi kurkami.
Jako, że naleśniki były z glutenem więc nie bardzo mogłam je jeść, ale skusiłam się na spróbowanie od koleżanki Justyny aby potem odtworzyć je w domu, w wersji bezglutenowej :)
U mnie naleśniki były gryczane, ale jak najbardziej możecie przygotować danie z najprostszymi naleśnikami, lub takimi jakie lubicie (tylko nie dodawajcie cukru do ciasta ;))
Danie bardzo proste i szybkie w wykonaniu, czyli takie jak lubimy najbardziej - szybko, prosto i smacznie :)
Tylko trzeba wszystko dobrze zgrać w czasie - najpierw kurki, wstawiamy do pieczenie, w tym czasie smażymy naleśniki i dusimy pora.
Naleśniki z duszonymi porami podane z pieczonymi kurkami.
Jako, że naleśniki były z glutenem więc nie bardzo mogłam je jeść, ale skusiłam się na spróbowanie od koleżanki Justyny aby potem odtworzyć je w domu, w wersji bezglutenowej :)
U mnie naleśniki były gryczane, ale jak najbardziej możecie przygotować danie z najprostszymi naleśnikami, lub takimi jakie lubicie (tylko nie dodawajcie cukru do ciasta ;))
Danie bardzo proste i szybkie w wykonaniu, czyli takie jak lubimy najbardziej - szybko, prosto i smacznie :)
Tylko trzeba wszystko dobrze zgrać w czasie - najpierw kurki, wstawiamy do pieczenie, w tym czasie smażymy naleśniki i dusimy pora.
Następnie składamy naleśniki, podgrzewamy i podajemy z upieczonymi dopiero co kurkami!
Składniki dla 4 osób:
- 8 naleśników gryczanych lub zwykłych
- 3 bardzo duże pory lub 6 średnich
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
- 4 łyżki śmietany 18% lub 22%
Pieczone kurki:
- 300 g kurek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- olej/oliwa
- sól, pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C (termoobieg)
Cebulę siekamy na drobną kostkę, dodajemy do kurek, wyciskamy do nich czosnek, skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy i mieszamy. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 30 minut. Na 7 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię.
W międzyczasie smażymy naleśniki i odkładamy na bok.
Z pora odcinamy ciemno-zieloną część, pozostawiamy tylko białą i jasnozieloną. Jeśli por jest duży przekrawamy go wzdłuż na pół i kroimy w cienkie plasterki. Dużą patelnię rozgrzewamy z masłem, dorzucamy pora i dusimy na bardzo małym ogniu do momentu aż będzie miękki (trwa to około 10-15 minut), solimy, pieprzymy, dodajemy śmietanę, mieszamy dokładnie i jeszcze przez chwilkę dusimy. Wyłączamy, odstawiamy.
Na każdy naleśnik rozkładamy około 2 łyżek duszonego pora i rozkładamy równo na połówce naleśnika, przykrywamy pustą połówką składając naleśnika na pół. Odkładamy.
Przed podaniem odgrzewamy naleśniki na patelni z odrobiną oleju.
Układamy na talerz i na wierzch rozkładamy upieczone kurki.
Podajemy ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz