Pierogi robię rzadko, baaaa bardzo rzadko....
Zazwyczaj tylko na święta z kapustą i grzybami i na specjalne życzenia :)
Myślę, że w Polsce przepisów na pierogi jest tyle co kucharek :)
Każda ma swój sprawdzony i koniec :)
Składniki na 40 sztuk:Myślę, że w Polsce przepisów na pierogi jest tyle co kucharek :)
Każda ma swój sprawdzony i koniec :)
- 300 g maki pszennej
- szczypta soli
- szklanka gorącej wody
- 20 g masła
- 1 jajko
Mąkę wymieszać z solą.
Do wrzącej wody wrzucić masło i poczekać, aż się rozpuści, dodać wodę do mąki i wymieszać łyżką. Dodać jajko i wyrabiać (dłońmi, mikserem z końcówką haka lub Thermomixem :)) przez około 7 minut, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
Ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą, odłożyć na 30 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na 3-4 i wałkować każdą po kolei na placek grubości 2-3 mm. Wycinać kółka, na środek nakładać farsz i sklejać brzegi. Ja tym razem skorzystałam z pomocnika do sklejania pierogów i bardzo dobrze mi się z nim pracowało.
Pierogi wrzucamy partiami na wrzącą osoloną wodę i gotujemy 2 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz