środa, 31 sierpnia 2016

Ziołowy omlet z kurkami i kozim serem



Mniaaaam....
Przepyszne śniadanko :)

Ziołowy omlet z kurkami i kozim serem - połączenie idealne...
Do tego świeża bułeczka wrocławska i tak można by zacząć każdy dzień....

Omlety ostatnimi czasy wyparły u nas nieco frittaty, ale wiem co jest tego powodem - ich wykonanie jest zdecydowanie szybsze, wymaga tylko patelni, bez konieczności zapiekania.
...ale tylko gdy robiony jest dla jednej, ewentualnie dwóch osób, dla czterech na raz już nie da rady aby wyszedł taki ładny :)


Składniki dla 1-2 osób:
  • 250 g kurek
  • 1 cebula szalotka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka (dowolnego) lub wody
  • świeży tymianek
  • ser kozi w roladzie

Kurki oczyścić, umyć i osuszyć, większe pokroić na mniejsze części.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Na rozgrzaną patelnię roztopić 1 łyżkę masła, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać kurki i dusić razem dosłownie przez 2 minuty, zestawić z ognia.

Na patelnię na której będziemy smażyć omlet roztopić 1 łyżkę masła.
W misce roztrzepać widelcem jajka wraz z mlekiem/wodą i świeżym tymiankiem napowietrzając je jak najbardziej, do powstania piany.
Wlewamy jajeczną masę na patelnię i teraz za pomocą niewielkiej patki silikonowej lub drewnianej zgarniać usmażone jajka od brzegu do środka patelni - zgarniamy usmażone jajka, a na ich miejsce wpływa nowa masa, tak smażymy do prawie całkowitego ścięcia masy.

Następnie na jednej połowie rozkładamy przygotowane wcześniej kurki, na nie układamy plastry sera koziego. 
Za pomocą dość dużej łopatki podważamy połówkę bez dodatków i składamy. 

Pozostawiamy jeszcze przez moment na patelni, następnie zdejmujemy na talerz i podajemy.

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz