To zdecydowanie najlepsza marynata do mięs.
Używamy jej do marynowania polędwicy wieprzowej na grilla, choć do karkówki też jest dobra.
Polędwica w tej zalewie jest przepyszna!
Ważny element - polędwicy grillujemy bardzo krótko, dosłownie 3-4 minuty z każdej strony.
Przepis już kilka lat temu dostałam od koleżanki Ewy, której pięknie za niego dziękuję :)
Składniki:
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki oleju
- sok wyciśnięty z całej cytryny
- 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki majeranku
Wszystkie składniki marynaty dobrze ze sobą wymieszać. Następnie maczać w niej każdy kawałek mięsa i wkładam do innej miski. Całość zalać tym co pozostało z marynaty. Przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej całą noc.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz