niedziela, 7 sierpnia 2016

Marynata do mięs na grilla



To zdecydowanie najlepsza marynata do mięs.
Używamy jej do marynowania polędwicy wieprzowej na grilla, choć do karkówki też jest dobra.
Polędwica w tej zalewie jest przepyszna!
Ważny element - polędwicy grillujemy bardzo krótko, dosłownie 3-4 minuty z każdej strony.

Przepis już kilka lat temu dostałam od koleżanki Ewy, której pięknie za niego dziękuję :)




Składniki:
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki oleju
  • sok wyciśnięty z całej cytryny
  • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki majeranku
Wszystkie składniki marynaty dobrze ze sobą wymieszać. Następnie maczać w niej każdy kawałek mięsa i wkładam do innej miski. Całość zalać tym co pozostało z marynaty. Przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej całą noc.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz