czwartek, 11 sierpnia 2016

Sernik Bailey's



Ten sernik powstał w ramach - termin ważności sera w lodówce dobiega końca :)
Wybór padł na sernik z Baileys ponieważ akurat wszystkie składniki były w domu i jako, że bardzo lubię ten likier to pomyślałam, że sernik z jego udziałem może być bardzo przyjemny :)

Tak też się stało!
Sernik jest wilgotny i kremowy o mocno wyczuwalnym smaku likieru - mniaaaam.....
Dodatek czekolady świetnie się tu wkomponował.

Całość świetna!

hmmmm 
Muszę się do tego przyznać - uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki!

Zachęcam do wypróbowania i tej wersji :)


Składniki na tortownicę 23 cm:

Składniki na ciasteczkowy spód:
  • 190 g ciasteczek typu digestive z gorzką czekoladą
  • 60 g roztopionego masła




Ciasteczka rozdrobnić na bardzo drobno, najlepiej przy pomocy malaksera lub podobnego urządzenia. Przesypać do miski, dodać roztopione masło i wszystko dokładnie wymieszać do konsystencji mokrego piasku.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nadmiar wypuszczając poza obręcz.
Na dno wysypać przygotowany ciasteczkowy spód, wyrównać i ugnieść. Wstawić do lodówki.





Składniki na masę serową:
  • 700 g sera dwukrotnie mielonego (polecam z Wielunia)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki likieru Bailey's
  • 1/2 szklanki czekoladowych drobinek - czekolada deserowa


Wszystkie składniki na sernik muszą być w temperaturze pokojowej, zatem należy je wyjąć z lodówki na około 2h przed szykowaniem ciasta.


Sernik pieczemy z parą tzn. tuż pod tortownicą należy umieścić naczynie żaroodporne z gorącą wodą.

Piekarnik rozgrzewamy do 150*C.

W misie miksera umieścić wszystkie produkty (za wyjątkiem czekoladowych drobinek) wymieszać do dokładnego połączenia, nie za długo aby go za bardzo nie napowietrzać. Dodać czekoladowe drobinki i wmieszać je w masę już tylko szpatułką. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód. 
Sernik wstawić do rozgrzanego piekarnika (w którym umieszczamy także naczynie żaroodporne z wrzącą wodą) i piec przez 1h. 

Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty, także po środku. 




Przed upłynięciem godziny przygotować polewę:
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystko umieścić w miseczce i dokładnie ze sobą wymieszać.


Sernik wysunąć, lub wyjąć na moment z piekarnika. Na wierzch wylać polewę, rozprowadzić dokładnie i ponownie wstawić sernik do piekarnika. Zapiec przez 5-10 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki tak ostudzić całkowicie sernik a następnie wstawić do schłodzenia do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc.

Przed podanie ozdobić startą gorzką czekoladą.


Smacznego!


Idealnie pasuje z cappuccino z dodatkiem Bailey's :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz