Ten sernik powstał w ramach - termin ważności sera w lodówce dobiega końca :)
Wybór padł na sernik z Baileys ponieważ akurat wszystkie składniki były w domu i jako, że bardzo lubię ten likier to pomyślałam, że sernik z jego udziałem może być bardzo przyjemny :)
Tak też się stało!
Sernik jest wilgotny i kremowy o mocno wyczuwalnym smaku likieru - mniaaaam.....
Dodatek czekolady świetnie się tu wkomponował.
Całość świetna!
hmmmm
Muszę się do tego przyznać - uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki!
Zachęcam do wypróbowania i tej wersji :)
Składniki na tortownicę 23 cm:
Składniki na ciasteczkowy spód:
- 190 g ciasteczek typu digestive z gorzką czekoladą
- 60 g roztopionego masła
Ciasteczka rozdrobnić na bardzo drobno, najlepiej przy pomocy malaksera lub podobnego urządzenia. Przesypać do miski, dodać roztopione masło i wszystko dokładnie wymieszać do konsystencji mokrego piasku.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nadmiar wypuszczając poza obręcz.
Na dno wysypać przygotowany ciasteczkowy spód, wyrównać i ugnieść. Wstawić do lodówki.
Składniki na masę serową:
- 700 g sera dwukrotnie mielonego (polecam z Wielunia)
- 4 jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki likieru Bailey's
- 1/2 szklanki czekoladowych drobinek - czekolada deserowa
W misie miksera umieścić wszystkie produkty (za wyjątkiem czekoladowych drobinek) wymieszać do dokładnego połączenia, nie za długo aby go za bardzo nie napowietrzać. Dodać czekoladowe drobinki i wmieszać je w masę już tylko szpatułką. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód.
Sernik wstawić do rozgrzanego piekarnika (w którym umieszczamy także naczynie żaroodporne z wrzącą wodą) i piec przez 1h.
Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty, także po środku.
Sernik wstawić do rozgrzanego piekarnika (w którym umieszczamy także naczynie żaroodporne z wrzącą wodą) i piec przez 1h.
Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty, także po środku.
Przed upłynięciem godziny przygotować polewę:
- 250 ml śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystko umieścić w miseczce i dokładnie ze sobą wymieszać.
Sernik wysunąć, lub wyjąć na moment z piekarnika. Na wierzch wylać polewę, rozprowadzić dokładnie i ponownie wstawić sernik do piekarnika. Zapiec przez 5-10 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki tak ostudzić całkowicie sernik a następnie wstawić do schłodzenia do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc.
Przed podanie ozdobić startą gorzką czekoladą.
Smacznego!
Idealnie pasuje z cappuccino z dodatkiem Bailey's :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz