Te naleśniki powstały specjalnie do przygotowania zapiekanych naleśników z serem pod sosem śliwkowym.
Połączenie cynamonu ze śliwkami.... mniaaam
Naleśniki te mają ładny kolor od cynamonu, ale od niego mają też całkiem niezły smak, jeśli tylko lubicie cynamon :)
Idealne do odmiany, idealne na śniadanie, podwieczorek czy kolację.
Przypadną nie jednemu wielbicielowi naleśników do gustu :)
Zachęcam do wykonania.
- 300 ml mleka
- 1 jajko
- 120 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki roztopionego masła/oleju
Mąkę przesiewamy dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej (bez grudek) masy. Odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię naleśnikową, przed pierwszym smażeniem można delikatnie posmarować masłem/olejem (trochę to zależy od jakości patelni jaką macie, moja jest tak wyśmienita że nie muszę jej w ogóle natłuszczać). Smażymy cienkie naleśniki, z obu stron.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz