poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Pieczona papryka z anchois (Pimientos asados con anchoas)



Znakomita przekąska!
Oj przepraszam to przecież tapas, wprost z gorącej Hiszpanii :)

Te tapas szykowaliśmy na warsztatach kulinarnych, a potem już kilkakrotnie robiła w domu, tylko zdjęć nie udawało mi się zrobić, ale tym razem jest!
Proste i szybkie (nie licząc pieczenia papryki, choć ostatnio udało mi się kupić w Biedronce już upieczoną paprykę) danie, idealne na przekąskę zarówno na skromne przyjęcie jak i większą imprezę.

Zachęcam do wykonania bo połączenie tych wszystkich smaków jest baaardzo ciekawe :)


Składniki dla 4 osób:
  • 2 papryki
  • oliwa z oliwek
  • Miód płynny
  • 12 czarnych oliwek
  • 12 filetów anchois
  • pieprz
  • świeża bazylia

Piekarnik rozgrzać do 180*C (termoobieg).

Papryki umyć. Przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne. 
Dokładnie obtoczyć w oliwie i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skórką do góry. 

Włożyć do piekarnika i piec około 30 minut - skórka może być lekko przypalona. 
Następnie przełożyć ją do miski. Przykryć folią i poczekać, aż ostygnie. 

Następnie obrać ją ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki - podłużne paski. 

Paprykę odłożyć na duży talerz. 
Posmarować niewielką ilością miodu i polać oliwą. Nałożyć filety anchois i oliwki pokrojone w plasterki, popieprzyć świeżo mielonym pieprzem. 
Udekorować bazylią i podawać.


Besos :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz