Znakomita przekąska!
Oj przepraszam to przecież tapas, wprost z gorącej Hiszpanii :)
Te tapas szykowaliśmy na warsztatach kulinarnych, a potem już kilkakrotnie robiła w domu, tylko zdjęć nie udawało mi się zrobić, ale tym razem jest!
Proste i szybkie (nie licząc pieczenia papryki, choć ostatnio udało mi się kupić w Biedronce już upieczoną paprykę) danie, idealne na przekąskę zarówno na skromne przyjęcie jak i większą imprezę.
Zachęcam do wykonania bo połączenie tych wszystkich smaków jest baaardzo ciekawe :)
Składniki dla 4 osób:
- 2 papryki
- oliwa z oliwek
- Miód płynny
- 12 czarnych oliwek
- 12 filetów anchois
- pieprz
- świeża bazylia
Piekarnik rozgrzać do 180*C (termoobieg).
Dokładnie obtoczyć w oliwie i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skórką do góry.
Włożyć do piekarnika i piec około 30 minut - skórka może być lekko przypalona.
Następnie przełożyć ją do miski. Przykryć folią i poczekać, aż ostygnie.
Następnie obrać ją ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki - podłużne paski.
Paprykę odłożyć na duży talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz