środa, 13 kwietnia 2016

Tarta cytrynowa



Kuzynka obecnej już na blogu tarty limonkowo-cytrynowej z bezą włoską
Wydaje mi się, że troszkę szybsza i łatwiejsza w wykonaniu, a tylko ciut pozostająca za nią w tyle w smaku :)

Jeśli lubicie smaki cytrynowe i takie połączenia skuście się na nią koniecznie, gdyż jest bardzo ciekawa w smaku - czuć smak cytrynowy (ale nie za mocno) i do tego nie jest słodka, a całość dobrze wyważona.

Bardzo przyjemna i świetny dodatek do popołudniowej kawki.

Zachęcam do wykonania i sami zobaczcie że szybka do zrobienia.



Składniki na formę 24 cm:

Składniki na kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, najlepiej w malakserze, mikserze z końcówką haka lub innym urządzeniu (np. Thermomix).
Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut do lodówki.

Formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem, będzie ją łatwiej wydobyć) wysmarować masłem i oprószyć mąką, wysypując nadmiar.

Piekarnik rozgrzać do temp. 200*C.

Schłodzone ciasto wcisnąć w formę - dno i boki.
Na ciasto położyć papier do pieczenie, tak aby zakrywał także boki i obciążyć kulkami ceramicznymi, a jeśli nie mamy to można użyć fasoli.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec przez 15 minut, po tym czasie zdjąć papier z obciążnikami i podpiec przez kolejne 5 minut. Tarta powinna mieć lekko złoty kolor.
Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok.

Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180*C.

Przygotować masę cytrynową.

Składniki na masę cytrynową:
  • 5 jajek
  • 120 g drobnego cukru
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 120-150 ml soku wyciśniętego z cytryny

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i dokładnie zmiksować, masa będzie rzadka.
Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut, do momentu aż wierzch się zetnie (jeśli wierzch będzie się zbyt szybko przypiekał można przykryć delikatnie tartę folią aluminiową).
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem i ozdobić bitą śmietaną.

Przechowywać w lodówce.


Miłego dnia i smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz