Kuzynka obecnej już na blogu tarty limonkowo-cytrynowej z bezą włoską.
Wydaje mi się, że troszkę szybsza i łatwiejsza w wykonaniu, a tylko ciut pozostająca za nią w tyle w smaku :)
Wydaje mi się, że troszkę szybsza i łatwiejsza w wykonaniu, a tylko ciut pozostająca za nią w tyle w smaku :)
Jeśli lubicie smaki cytrynowe i takie połączenia skuście się na nią koniecznie, gdyż jest bardzo ciekawa w smaku - czuć smak cytrynowy (ale nie za mocno) i do tego nie jest słodka, a całość dobrze wyważona.
Bardzo przyjemna i świetny dodatek do popołudniowej kawki.
Zachęcam do wykonania i sami zobaczcie że szybka do zrobienia.
Składniki na formę 24 cm:
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 120 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, najlepiej w malakserze, mikserze z końcówką haka lub innym urządzeniu (np. Thermomix).
Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut do lodówki.
Formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem, będzie ją łatwiej wydobyć) wysmarować masłem i oprószyć mąką, wysypując nadmiar.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200*C.
Schłodzone ciasto wcisnąć w formę - dno i boki.
Na ciasto położyć papier do pieczenie, tak aby zakrywał także boki i obciążyć kulkami ceramicznymi, a jeśli nie mamy to można użyć fasoli.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec przez 15 minut, po tym czasie zdjąć papier z obciążnikami i podpiec przez kolejne 5 minut. Tarta powinna mieć lekko złoty kolor.
Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok.
Przygotować masę cytrynową.
Składniki na masę cytrynową:
- 5 jajek
- 120 g drobnego cukru
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
- skórka otarta z 2 cytryn
- 120-150 ml soku wyciśniętego z cytryny
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i dokładnie zmiksować, masa będzie rzadka.
Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut, do momentu aż wierzch się zetnie (jeśli wierzch będzie się zbyt szybko przypiekał można przykryć delikatnie tartę folią aluminiową).
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem i ozdobić bitą śmietaną.
Przechowywać w lodówce.
Miłego dnia i smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz