Wybór ciasteczek na blogu jest już dość duży, ale dzisiaj zachciało mi się zrobić takie aby były zarówno maślane i lekko kruche i lekko waniliowe - czyli zestaw doskonały :)
Najlepsza do ciast kruchych jest rzadko już używana mąka krupczatka, to z niej powstają najlepsze ciasta kruche, najczęściej stosuje się ją w połączeniu z mąką pszenną, tak aby nadało ciastu kruchości.
Na blogu, z mąki krupczatki znajdziecie naszą NAJ szarlotkę - oj czekam na jabłka, jest też przepyszne ciasto z pianka i malinami - świetny czas na przygotowanie, jest oczywiście pleśniak ale i kolejne jesienne maślane ciasto z jabłkami i gruszkami.
Ja osobiście bardzo lubię robić jak i jeść ciasta z mąką krupczatką, zachęcam więc Was do wypróbowania tych oto ciasteczek.
Na blogu, z mąki krupczatki znajdziecie naszą NAJ szarlotkę - oj czekam na jabłka, jest też przepyszne ciasto z pianka i malinami - świetny czas na przygotowanie, jest oczywiście pleśniak ale i kolejne jesienne maślane ciasto z jabłkami i gruszkami.
Ja osobiście bardzo lubię robić jak i jeść ciasta z mąką krupczatką, zachęcam więc Was do wypróbowania tych oto ciasteczek.
Składniki na 40 ciasteczek:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i wyrobić do uzyskania jednolitej masy, często formuje się już kulę. Ciasto wykładamy, formujemy w kulę i owijamy folią spożywczą a następnie wkładamy do lodówki na przynajmniej 1h.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, odkrawamy 1/3 a resztę chowamy z powrotem do lodówki. Odkrojoną część ciasta wałkujemy przez folię spożywczą na grubość 5 mm. Następnie wykrawamy ciasteczka (moja foremka miała 7 cm) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Z całego ciasta powinny wyjść 2 blachy (40 sztuk) ciasteczek.
Blachy z ciastami wkładamy na chwilę do lodówki (ciasto szybko się ociepla podczas wałkowania) aby utrzymało swój kształt i rozmiar.
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C (termoobieg) .
Wkładamy na raz obie blachy do piekarnika i pieczemy ciasteczka 12-15 minut do lekkiego zezłocenia.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Przechowujemy w zamkniętej puszce aby nie nabrały wilgoci.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz