sobota, 20 lutego 2016

Hummus z suszonymi pomidorami



Oj to były pracowite dni....
...mocno w kuchni...
A mianowicie kolejne obchody okrągłych urodzin mojego małżonka, które wraz z kolegą zrobili dla znajomych.
Trzeba było zatem wesprzeć Panów kulinarnie!
....a co jak co e tych tematach nieco pomóc mogę i lubię :)
Zatem najbliższych kilka dań będzie propozycją na przekąski, kolacje czy właśnie imprezy!
Były muffiny wytrawne, ale je już znacie.
Polecam je serdecznie bo są wyśmienite!
Zawsze świetnie sprawdzają się na imprezkach, na które robię je w wersji mini.
Ale nie o muffinkach miało być.
Zrobiłam hummus z suszonymi pomidorami i tymiankiem jak dodatek do kanapeczek.
Hummus klasyczny bardzo w domu lubimy i często go robię, właśnie jako dodatek do chlebka.
Ten jest równie wyśmienity, smakował moim domownikom bardzo!

Zapraszam do wykonania takiej odmiennej nieco wersji czasami :)


Składniki:

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 80-100 g suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki świeżego lub 1 suszonego tymiaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki świeżego, startego imbiru
  • 2 łyżki oleju z pomidorów
  • 50 ml wody
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu malaksera lub blendera.
Miksujemy do uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Masa powinna być gęsta ale łatwa do rozsmarowania, jeśli będzie za gęsta dodać odrobinę więcej wody i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.

Ozdobić tymiankiem, najlepiej świeżym.

Podawać z pieczywem lub chlebkiem pita.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz