poniedziałek, 1 lutego 2016

Placuszki jaglane



Ta akurat wersja zastępuje mi pieczywo, jeśli nie mam pod ręką bezglutenowego, a mam potrzebę zagryzienia ;).
Są wytrawne, szybko się je robi.
Idealnie pasują do śniadanka!

Wiecie, że nawet nie przypuszczałam, że tyle można zrobić z kaszy jaglanej!
Oprócz takiej zwykłej na mleku jest tyle możliwości....

Bardzo je polecam, idealne do gotowanych warzyw czy nawet jajecznicy :)



Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta kurkumy
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól
  • woda

Kaszę jaglaną miksujemy z jajkiem, mąką ziemniaczaną, olejem i kurkumą dodając odrobinę wody. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, lecz powinna spływać z łyżki. Masa powinni być też gładka.

Na średnio rozgrzanej patelni oraz na palniku średniej mocy rozprowadzić odrobinę oleju (tylko przed pierwszym razem). Nakładać po łyżce ciasta i lekko rozprowadzić ruchem kołowym do uzyskania owalnego kształtu. Smażyć, aż masa się zetnie i wtedy można przełożyć na drugą stronę.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz