niedziela, 21 lutego 2016

Puszysty sernik



Ten sernik po raz pierwszy zrobiłam na urodziny mojej bratowej.
Niestety zdjęcia nie udało się wówczas zrobić...
Tym razem przygotowałam go na świętowanie okrągłych urodzin mojego małżonka, wielbiciela serników :)
Ze zrobieniem zdjęcia poszło mi jak widzicie lepiej, choć łatwo nie było :)
Sernik bardzo, bardzo smaczny, o wiele bardziej puszysty niż dotychczasowe. Do tego łatwy w przygotowaniu.
Sernik piecze się dość długo dlatego mocno się przyrumienia. 
Sernik rośnie podczas pieczenia, a opada podczas stygnięcia :)
Pozostaje jednak prosty :)



Składniki na spód:
  • 20-30 herbatników
Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żeby papier nie jeździł najlepiej spiąć go z blachą spinaczami do bielizny na czas szykowania ciasta.
Spód wyłożyć herbatnikami, układając jeden obok drugiego. Pokrywamy nimi całe dno.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg mielonego twarogu (ja przerzuciłam się na Piątnicę) 
  • 8 jajek (białka oddzielić od żółtek)
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ostatecznie 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g roztopionego masła
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
Jajka oraz ser muszą być w temperaturze pokojowej, zatem wyjmij je z lodówki minimum 2h przed szykowaniem ciasta.

W misie miksera umieścić żółtka, dodać cukier i cukier z wanilią. Ucierać aż masa będzie jasna i puszysta.  Zmienić końcówkę miksera z rózgi na mieszadło. Następnie dodawać partiami ser, miksując po każdym dodaniu. 
Dalej dodawać roztopione masło, budyń w proszku i mąkę pszenną.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160*C.

W oddzielnej misce ubić na sztywno białka oraz w kolejnym ubić śmietanę.
Dodać je do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do uzyskania jednolitej masy.

Masę przełożyć do blachy, na herbatniki, wyrównać.

Sernik pieczemy z parą wodną.
Ponieważ ja piekłam w blasze wystarczy umieścić ją na basze z wyposażenia piekarnika i do nieco ponad połowy wlać wrzątek.
Jeśli pieczemy w tortownicy formę należy w pierwszej kolejności zabezpieczyć. Owijamy formę folią aluminiową dwukrotnie. Wstawiamy na blachę z piekarnika i także wlewamy do ponad połowy gorącą wodę.

Sernik pieczemy 70 minut.

Po upieczeniu pozostawiamy w zamkniętym piekarniku na 30 minut. Po tym czasie usuwamy kąpiel wodną, sernik wstawiamy z powrotem do piekarnika i studzimy w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Myślę że będzie idealnie pasowała do niego frużelina truskawkowa.
...może następnym razem tak go podam :)


SMACZNEGO!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz