Ten sernik po raz pierwszy zrobiłam na urodziny mojej bratowej.
Niestety zdjęcia nie udało się wówczas zrobić...
Tym razem przygotowałam go na świętowanie okrągłych urodzin mojego małżonka, wielbiciela serników :)
Ze zrobieniem zdjęcia poszło mi jak widzicie lepiej, choć łatwo nie było :)
Sernik bardzo, bardzo smaczny, o wiele bardziej puszysty niż dotychczasowe. Do tego łatwy w przygotowaniu.
Sernik piecze się dość długo dlatego mocno się przyrumienia.
Sernik rośnie podczas pieczenia, a opada podczas stygnięcia :)
Pozostaje jednak prosty :)
Tym razem przygotowałam go na świętowanie okrągłych urodzin mojego małżonka, wielbiciela serników :)
Ze zrobieniem zdjęcia poszło mi jak widzicie lepiej, choć łatwo nie było :)
Sernik bardzo, bardzo smaczny, o wiele bardziej puszysty niż dotychczasowe. Do tego łatwy w przygotowaniu.
Sernik piecze się dość długo dlatego mocno się przyrumienia.
Sernik rośnie podczas pieczenia, a opada podczas stygnięcia :)
Pozostaje jednak prosty :)
Składniki na spód:
- 20-30 herbatników
Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żeby papier nie jeździł najlepiej spiąć go z blachą spinaczami do bielizny na czas szykowania ciasta.
Spód wyłożyć herbatnikami, układając jeden obok drugiego. Pokrywamy nimi całe dno.
Składniki na masę serową:
- 1 kg mielonego twarogu (ja przerzuciłam się na Piątnicę)
- 8 jajek (białka oddzielić od żółtek)
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ostatecznie 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 g roztopionego masła
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 ml śmietany kremówki 36%
Jajka oraz ser muszą być w temperaturze pokojowej, zatem wyjmij je z lodówki minimum 2h przed szykowaniem ciasta.
W misie miksera umieścić żółtka, dodać cukier i cukier z wanilią. Ucierać aż masa będzie jasna i puszysta. Zmienić końcówkę miksera z rózgi na mieszadło. Następnie dodawać partiami ser, miksując po każdym dodaniu.
Dalej dodawać roztopione masło, budyń w proszku i mąkę pszenną.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160*C.
W oddzielnej misce ubić na sztywno białka oraz w kolejnym ubić śmietanę.
Dodać je do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do uzyskania jednolitej masy.
Masę przełożyć do blachy, na herbatniki, wyrównać.
Sernik pieczemy z parą wodną.
Ponieważ ja piekłam w blasze wystarczy umieścić ją na basze z wyposażenia piekarnika i do nieco ponad połowy wlać wrzątek.
Jeśli pieczemy w tortownicy formę należy w pierwszej kolejności zabezpieczyć. Owijamy formę folią aluminiową dwukrotnie. Wstawiamy na blachę z piekarnika i także wlewamy do ponad połowy gorącą wodę.
Sernik pieczemy 70 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy w zamkniętym piekarniku na 30 minut. Po tym czasie usuwamy kąpiel wodną, sernik wstawiamy z powrotem do piekarnika i studzimy w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Myślę że będzie idealnie pasowała do niego frużelina truskawkowa.
...może następnym razem tak go podam :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz