Kasza jaglana, jak pewnie zdążyliście zauważyć gości w naszym domu dość często.
Rzeczywiście bardzo, ale to bardzo przypadła mi do gustu...
Niestety nie do końca moje zauroczenie odzwierciedlają pozostali domownicy!
....ale w sumie to nie wiem czemu narzekają jak i tak to ja zjadam więcej dań z jaglanki niż oni....
Jak ugotować dobrze kaszę?
Podpowiedź poniżej... powinna być sypka i miękka.
Ja zazwyczaj robię jej nieco więcej, wkładam w pojemnik i zużywam w ciągu tygodnia na różne różności :)
Rzeczywiście bardzo, ale to bardzo przypadła mi do gustu...
Niestety nie do końca moje zauroczenie odzwierciedlają pozostali domownicy!
....ale w sumie to nie wiem czemu narzekają jak i tak to ja zjadam więcej dań z jaglanki niż oni....
Jak ugotować dobrze kaszę?
Podpowiedź poniżej... powinna być sypka i miękka.
Ja zazwyczaj robię jej nieco więcej, wkładam w pojemnik i zużywam w ciągu tygodnia na różne różności :)
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wrzącej wody
Przekładamy kaszę do garnka (najlepiej emaliowanego) zalewamy 2 szklankami wrzącej wody. Mieszamy aby równo się rozłożyła w garnku, od tej chwili nie będziemy już mieszać, zagotować, przykryć garnek pokrywką, ogień zmniejszyć do minimum i gotować przez 15 minut.
Jeśli po tym czasie kasza nie będzie jeszcze miękką można pozostawić ją pod przykryciem na kolejne 5 minut, ale już bez gotowania.
Przełożyć do miseczki lub pojemnika.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz