czwartek, 18 lutego 2016

Jak ugotować kaszę jaglaną?


Kasza jaglana, jak pewnie zdążyliście zauważyć gości w naszym domu dość często.
Rzeczywiście bardzo, ale to bardzo przypadła mi do gustu...
Niestety nie do końca moje zauroczenie odzwierciedlają pozostali domownicy!
....ale w sumie to nie wiem czemu narzekają jak i tak to ja zjadam więcej dań z jaglanki niż oni....

Jak ugotować dobrze kaszę?
Podpowiedź poniżej... powinna być sypka i miękka.
Ja zazwyczaj robię jej nieco więcej, wkładam w pojemnik i zużywam w ciągu tygodnia na różne różności :)


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wrzącej wody
Suchą kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni. Robimy to do momentu, aż nie zacznie ładnie pachnieć. Następnie przekładamy uprażoną kaszę na sitko i zlewamy wrzątkiem. 
Przekładamy kaszę do garnka (najlepiej emaliowanego) zalewamy 2 szklankami wrzącej wody. Mieszamy aby równo się rozłożyła w garnku, od tej chwili nie będziemy już mieszać, zagotować, przykryć garnek pokrywką, ogień zmniejszyć do minimum i gotować przez 15 minut.

Jeśli po tym czasie kasza nie będzie jeszcze miękką można pozostawić ją pod przykryciem na kolejne 5 minut, ale już bez gotowania.

Przełożyć do miseczki lub pojemnika.
Przechowywać w lodówce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz