wtorek, 23 lutego 2016

Omlet ze szpinakiem i pieczarkami z mąki z ciecierzycy




Kupiłam mąkę z ciecierzycy (choć pamiętajcie że można zrobić ją samodzielnie mieląc suchą ciecierzycę), nie wiedząc nawet co ja z niej mogę zrobić :)
Po kilku dniach zakupiłam sobie książkę Mama alergika gotuje i znalazłam tam kilka ciekawych przepisów z mąką z ciecierzycy, ale też mnóstwo innych które na pewno wykonam :)
Ten omlet jest właśnie z tej książki i tak mi zasmakował, że już dwukrotnie gościł na moim śniadaniowym talerzu :)

Jest daniem dla osób nie jedzących nabiału, jajek i glutenu :)
Ale moim wszystko jedzącym także bardzo smakował :)



Składniki na 1 sztukę:
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 50 ml mleka zwykłego lub ryżowego lub wody (z wodą jest bardzo dobre)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 75 g świeżego szpinaku
  • 2 pieczarki
  • 2  łyżki oleju roślinnego
Szpinak dokładnie myjemy, suszymy, odcinamy ogonki i siekamy na mniejsze kawałki. Pieczarki obieramy i kroimy na półplasterki.

Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oleju, dodajemy przeciśnięty czosnek. Dusimy na małym ogniu do zeszklenia cebuli. Dodajemy pieczarki i smażymy przez chwilkę, aż będą miękkie. Dodajemy szpinak i smażymy do czasu aż zwiędnie. Zestawiamy z ognia.

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy, dodajemy mleko/wodę oraz jajko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy szpinak z pieczarkami, solimy i pieprzymy, dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy niewielką patelnię z 1 łyżką oleju. 
Omlet wykładamy na patelnię, wyrównujemy. Przykrywamy przykrywką i smażymy na średnim ogniu przez około 3 minuty.
Gdy brzegi omletu są złociste należy przewrócić go na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilkę. 

Przekładamy na talerz i podajemy.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz