To mój faworyt z ostatnich dni!
Jak ja lubię kaszę gryczaną!
...nieco ją zaniedbałam poprzez moje zauroczenie kaszą jaglaną, ale tak nagle sobie o niej przypomniałam...
I szczerze mówiąc miałam nie wrzucać tego dania na bloga, bo bardzo podobne warzywa z kaszą gryczaną i indykiem są już na blogu, ale jednak postanowiłam że wrzucę gdyż mają nieco inny skład i wykonanie, a przyprawy dodają im rewelacyjnego smaku.
Zachęcam wszystkich, idealnie sprawdza się na śniadanie obiad czy kolację.
Przepyszne!
Już nie mogę się doczekać kiedy będzie powtórka :)
...nieco ją zaniedbałam poprzez moje zauroczenie kaszą jaglaną, ale tak nagle sobie o niej przypomniałam...
I szczerze mówiąc miałam nie wrzucać tego dania na bloga, bo bardzo podobne warzywa z kaszą gryczaną i indykiem są już na blogu, ale jednak postanowiłam że wrzucę gdyż mają nieco inny skład i wykonanie, a przyprawy dodają im rewelacyjnego smaku.
Zachęcam wszystkich, idealnie sprawdza się na śniadanie obiad czy kolację.
Przepyszne!
Już nie mogę się doczekać kiedy będzie powtórka :)
Składniki dla 4 osób:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 250 g surowej dyni
- 0,5 szklanki surowej soczewicy
- 3/4 szklanki kaszy gryczanej
- 30 ml oleju
- 0,5 litra wody
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry lub suszonej naci kolendry
- 1 łyżeczka zmielonego kminu
- odrobina czarnuszki
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
Cebulę pokroić w kostkę.
Marchewkę, pietruszkę i dynię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
W woku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, przeciśnięty lub starty czosnek, starty imbir. Smażyć przez chwilkę do zeszklenia cebuli. Mieszać co chwila żeby nie przypalić czosnku i imbiru.
Dodać starte warzywa, wymieszać i poddusić przez chwilkę.
Dodać soczewicę, kaszę gryczaną, przyprawy i wodę, wymieszać i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut, soląc i pieprząc do smaku.
Soczewica powinna być miękka i chrupka.
Jeść na ciepło.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz