czwartek, 11 lutego 2016

Kasza gryczana z soczewicą i dynią


To mój faworyt z ostatnich dni!
Jak ja lubię kaszę gryczaną!
...nieco ją zaniedbałam poprzez moje zauroczenie kaszą jaglaną, ale tak nagle sobie o niej przypomniałam...
I szczerze mówiąc miałam nie wrzucać tego dania na bloga, bo bardzo podobne warzywa z kaszą gryczaną i indykiem są już na blogu, ale jednak postanowiłam że wrzucę gdyż mają nieco inny skład i wykonanie, a przyprawy dodają im rewelacyjnego smaku.
Zachęcam wszystkich, idealnie sprawdza się na śniadanie obiad czy kolację.
Przepyszne!
Już nie mogę się doczekać kiedy będzie powtórka :)



Składniki dla 4 osób:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 250 g surowej dyni
  • 0,5 szklanki surowej soczewicy
  • 3/4 szklanki kaszy gryczanej
  • 30 ml oleju
  • 0,5 litra wody
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry lub suszonej naci kolendry
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu

  • odrobina czarnuszki
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz



    Cebulę pokroić w kostkę.
    Marchewkę, pietruszkę i dynię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.

    W woku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, przeciśnięty lub starty czosnek, starty imbir. Smażyć przez chwilkę do zeszklenia cebuli. Mieszać co chwila żeby nie przypalić czosnku i imbiru.
    Dodać starte warzywa, wymieszać i poddusić przez chwilkę.
    Dodać soczewicę, kaszę gryczaną, przyprawy i wodę, wymieszać i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut, soląc i pieprząc do smaku.
    Soczewica powinna być miękka i chrupka.

    Jeść na ciepło.


    Smacznego!








    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz