niedziela, 14 lutego 2016

Jajka z cukinią i szpinakiem zapiekane w kokilkach



....co by tu dobrego zrobić mężusiowi na śniadanko w jego urodziny....
I do tego żebym mogła zjeść je z nim...
Padło na jajka :)
W towarzystwie cukinii i odrobiny szpinaku, a wszystko zapieczone w kokilkach w piekarniku.

Śniadanko bardzo, bardzo smaczne a do tego proste i szybkie w wykonaniu.
Idealnie smakuje, oczywiście z własnej roboty chlebkiem, ja oczywiście miałam wersję bezglutenową - mój faworyt ostatnio - chleb gryczany, wkrótce powinien pojawić się na blogu.

Zapraszam do wykonania, bo danie łatwe a bardzo efektowne i smaczne!


Składniki dla 2 osób:
  • 2 jajka
  • 1/3 cukinii
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 szklanka świeżego szpinaku
  • 40 g sera - kozi w roladzie, ale może być żółty o wyrazistym smaku np. cheddar
  • sól, pieprz
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 plastry pomidora (najlepiej bez skórki)


Piekarnik rozgrzać do 180*C (termoobieg).
Szpinak umyć, osuszyć, posiekać i przesmażyć na suchej patelni, dosłownie około 1 minutę, aż zwiędnie, odstawić.

Cukinię wraz z serem zetrzeć do miski, dodać przeciśnięty czosnek. Jajka rozbić

i roztrzepać widelcem, posolić, popieprzyć, dodać tymianek, wymieszać.
Do cukinii i sera dodać szpinak, wymieszać razem, dodać jajka. Wszystko dokładnie wymieszać.

Kokilki (moje są średnicy 8cm) wysmarować masłem.
Nałożyć do nich masę jajeczną, na wierzch położyć plaster pomidora.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez 15-25 minut.
Należy obserwować masę, która powinna być całkowicie ścięta.

Wyjąć i podawać ze świeżym pieczywem, można polać odrobiną oliwy.


Smacznego i miłego dnia!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz