sobota, 27 lutego 2016

Pizzerinki



Znalezione przypadkiem na stronie z przepisami Thermomixa i tak też wykonane. Można oczywiście wykonać metodą tradycyjną i taką podaję poniżej  lub ciasto wyrobić w maszynie do chleba.
Idealny pomysł na danie na imprezkę, zarówno dla małych jak i dużych.
Idealne do szkoły czy na piknik, gdyż możesz je jeść zarówno ciepłe jak i zimne.

Farsz można oczywiście modyfikować zgodnie ze swoimi upodobaniami lub tym co akurat mamy w lodówce :)

Zrobiłam małą niespodziankę nimi swoim domownikom, tak pomyślałam bardzo lubią pizzę to zrobię im wersję mini :)
Bardzo im smakowało i wszystko zniknęło z talerza.

Po dwóch dniach Emilka mówi, a może raczej marzy :) 
"...zjadłabym pizzę...", 
na co ja nieco  zdziwiona"....aleeeee, przecież dwa dni temu robiłam Wam pizzerinki...!" 
i co słyszę "...przecież to nie była prawdziwa pizza tylko mini...."

No więc wszystko jasne - nie liczy się bo to były pizzerinki czyli mini pizze, a nie pizza :)

Spróbujcie!


Składniki na około 12-14 sztuk:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki pszennej razowej (lub użyć jasnej)
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych 
  • 150 ml letniej wody (max.40*)
  • 1/2 łyżeczki cukru cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżki oliwy

Jeśli używasz drożdży suchych rozpuść je w wodzie i odstaw na 10 minut. Korzystając z drożdży świeżych najpierw musisz zrobić rozczyn (drożdże + 60 ml wody+cukier+3 łyżki mąki pszennej mieszamy razem) i odstawiamy na 10 minut.

Przesiać mąkę do naczynia, dodać wodę z drożdżami, olej, cukier i sól. Teraz należy dobrze wyrobić ciasto (najlepiej przy użyciu miksera - końcówka haka). Po tym czasie przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godziny do wyrośnięcia.

*********
Jeśli macie maszynę do pieczenia chleba to użyjcie jej jak najbardziej!
Wkładamy produkty do maszyny w kolejności - mokre, suche, drożdże. Włączamy program do pizzy lub wyrabiania i wyrastania chleba.
*********

W tym czasie przygotować farsz.

Farsz:

  • 100 g salami pokrojonego na półplasterki (można użyć oczywiście szynki)
  • 100 g tartego sera
      Sos pomidorowy:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g pieczarek, umyte osuszone
  • 300 ml przecieru pomidorowego - passaty
  • sól
  • przyprawy: oregano, tymianek, bazylia, papryka łagodna lub chilli

W rondelku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone na półplasterki pieczarki, smażyć do czasu aż pieczarki zmiękną. Następnie dodać passate, sól i wszystkie przyprawy. Gotować razem około 10 minut. Po tym czasie wyłączyć i rozdrobnić za pomocą blendera. Odstawić.

Jak ciasto nam już wyrośnie wyłożyć je na blat/stolnicę obsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt/kwadrat, posmarować po całości sosem pomidorowym, na nim ułożyć plastry salami, wszystko posypać startym żółtym serem. 

Zwinąć całość w rulon, kroić nożem na plastry szerokości 2 cm, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na płasko, farszem do góry.  Przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200*C.
Włożyć blachę do piekarnika i piec 15-20 minut.





Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz