wtorek, 28 czerwca 2016

Zapiekany omlet z kwiatami cukini



Nareszcie udało mi się kupić kwiaty cukinii :)
"Polowałam" na nie od kilku tygodni... i najpierw ich nie było jeszcze, a potem jak już się pojawiły to już były wykupione jak dotarłam do sklepiku...
Zatem w pewien słoneczny sobotni poranek wstałam dzielnie przed 8 szybko się ubrałam i pojechałam do mojego ulubionego miejsca na zakupy...
Kupiłam duuuużo rzeczy, przede wszystkim kwiaty cukinii aby móc je nafaszerować ricottą
One są naprawdę cudowne w tym daniu i szczerze Wam je polecam.
Kupiłam też same kwiaty z dnia poprzedniego i dodatkowo cukinię mini i postanowiłam zrobić ten oto omlet na śniadanko.

Omlet bardzo latwy i szybki w wykonaniu, pełen cukinii i świeżych ziół.
Polecam na szybkie, inne śniadanko.
Jeśli nie macie kwiatów cukinii możecie je po prostu pominąć.


Składniki dla 4 osób:
  • 6 jajek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka tartego sera cheddar
  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia)
  • 300 g cukinii mini
  • 8 kwiatów cukinii
  • sól, pieprz
  • kilka kostek sera feta
  • masło

Naczynie żaroodporne (moje wielkości 20x20 cm) smarujemy masłem. Odstawiamy na bok.

Piekarnik rozgrzewamy do 170*C (termoobieg).

Cukinię kroimy na plasterki, odstawiamy.
Kwiaty cukinii dokładnie myjemy, delikatnie usuwamy pręcik z wewnątrz, suszymy i odkładamy.

Jajka wraz ze śmietaną roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką do uzyskania puszystej masy, dodajemy tarty ser, zioła, sól i pieprz, dalej utrzepujemy.

Dodajemy pokrojoną cukinię.
Przelewamy całość do przygotowanego naczynia, wyrównujemy, na wierzch układamy kwiaty cukinii a pomiędzy rozkładamy kostki sera feta.
Na samą górę kładziemy kilka wiórków z masła.

Wstawiamy naczynie do rozgrzanego piekarnik i zapiekamy przez 25-30 minut lub do momentu aż cała masa się zetnie (zwłaszcza w samym środku).


Podajemy od razu, jeszcze ciepłe, najlepiej w towarzystwie oliwy i świeżego pieczywa.


Smacznego!





 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz