poniedziałek, 9 listopada 2015

Bułka wrocławska



Tak o 21:40 naszło mnie, że może by tak dziewczynkom na śniadanie upiec bułkę!
No więc baczność i zbiórka w kuchni...
...tylko jaką?
Hmmm.....
Wrocławskiej jeszcze nie było....

no więc do dzieła...
Maszyna wyrobiła, ja uformowałam - ciasto jest idealne, bardzo dobrze się formuje.
I na noc do lodówki!
Pobudka 6:20, podczas mycia rozgrzewam piekarnik 30 minut i upieczone....
Jak wstaną (bo dzisiaj do szkoły nie idą) będzie w domu pięknie pachnieć świeżym pieczywem....
...i na pewno zjedzą śniadanko z bułeczką z przyjemnością i pomyślą o mamusi ;)



Składniki na 2 bułki:
  • 160 ml mleka
  • 200-220 ml wody
  • 12 g soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 600 g mąki pszennej 
  • 15 g drożdży świeżych
  • 30 g oleju słonecznikowego

Drożdże pokruszyć do miseczki zasypać cukrem, kiedy się rozpuszczą zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut.

Do większej miski wsypać mąkę, po środku zrobić dołek i przelać w niego drożdże. Dodać pozostałe składniki.
Wyrabiać ręcznie lub mikserem do czasu, aż ciasto będzie miękkie i będzie odchodziło od dłoni (ręcznie trwa to około 15 minut a mikserem 7).
Z ciasta uformować kulę, położyć w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 do wyrośnięcia.


**********************************
Ciasto można także wyrobić w maszynie do chleba. Wszystkie składniki wrzucić do maszyny w kolejności - najpierw mokre składniki, potem sól i cukier, mąka a na koniec drożdże). Wstawić program na wyrabianie i wyrastanie chleba. Po tym czasie wyjąć ciasto z maszyny i postępować dalej jak przy cieście wyrabianym ręcznie.
************************************

Bułkę pieczemy z parą.
Piekarnik rozgrzać do 220*C, termoobieg, umieszczając na dnie piekarnika naczynie żaroodporne z wodą, jeśli nie mamy specjalnego piekarnika.
Ciasto wyjąć na stolnicę lekko posypaną mąką, podzielić na 2 części. Z każdej z nich uformować podłużną, nie za szeroką bułkę.
Obie położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i pozostawić do kolejnego wyrastania na 45-60 minut.
...lub właśnie w tym momencie blachę wraz z bułkami przykrytymi ścierką wstawić do lodówki na całą noc.
Po wyrośnięciu bułki naciąć ostrym nożem lub najlepiej żyletką.
Bułki posmarować wodą wymieszaną z odrobiną cukru.
Wstawić do piekarnika, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200*C i piec kolejne 20-30 minut, do złotego koloru.

Po upieczeniu bułki wyjąć posmarować ponownie wodą z odrobiną cukru i przełożyć na kratkę.
Ostudzić.



Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz