poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Ratatouille (Ratatuj)



Danie z kuchni francuskiej.
...nazwa mi od razu skojarzyła się ze znanym filmem Ratatuj, w której to główny bohater (ponoć, bo ja go nie oglądałam) gotował to właśnie danie i to w takiej właśnie wersji.
Oryginalnie ratatouille jest wersją lecza z warzywami pokrojonymi w kostkę... Mi ta wersja zrobiona przeze mnie przypadła do gustu w pierwszej kolejności wizerunkowo....
Przygotowana była do grilla, jako warzywny dodatek do grillowanych polędwiczek wieprzowych z suszonym pomidorem w boczku....
Idealna propozycja podania.
Kolejne danie z udziałem kabaczka które baaardzo przypadło mi do gustu :)
Zachęcam do wykonania, także jako oddzielne danie na kolację czy dodatek do innych dań.



Składniki dla 4 osób:
  • 2 cebule szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 250 ml gęstego sosu pomidorowego (używam tego ze zdjęcia)
  • 2-3 łyżeczki suszonego oregano
  • 3-4 łodyżki tymianku
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • 1 średni bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2-3 pomidory malinowe
  • 1 żółta papryka (czerwona też będzie dobra, choc żółta ładnie komponuje się kolorystycznie)

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
w rondelku rozgrzać 1-2 łyżki oliwy wrzucić cebulę z czosnkiem i zeszklić, następnie dodać sos pomidorowy, łyżeczkę suszonego oregano, masło, drobno posiekany tymianek. Sos posolić i popieprzyć, wymieszać. Przykryć przykrywką, zmniejszyć ogień do minimum i tak dusić przez 10 minut.

Tak przygotowany sos przelać do naczynia w którym będziemy szykować ratatouille.

Bakłażana pokroić w cienkie plastry, posolić i odstawić na 15 minut (ma to pozbawić bakłażana goryczki), po tym czasie wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Duże plastry przekroić na pół.
Cukinię umyć, osuszyć pokroić na plastry.
Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na plastry usuwając gniazdo po szypułce. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry.

Na wylanym wcześniej sosie układać na przemian warzywa - bakłażan, cukinia, pomidor, papryka aż do wypełnienia.

Piekarnik rozgrzać do 180*C (termoobieg).

Warzywa skropić oliwą, popieprzyć, posypać pozostałym oregano.
Wstawić do piekarnika i piec 40 minut.






Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz