niedziela, 2 listopada 2014

Papryka faszerowana



Papryki wciąż jeszcze dużo w sklepach, zachęcam więc do wykonania dla odmiany obiadowej lub kolacyjnej :)
My dość często jadamy cukinię faszerowaną, która także szczerze polecam, choć powiem szczerze że papryka ma to coś w sobie!

Danie niezwykle proste i dość szybkie w wykonaniu!
Jest także bardzo dobrą propozycją na poczęstunek dla gości.

Zapraszam.



Składniki dla 4 osób:
  • 4 dość spore papryki (kolor dowolny, choć czerwone i żółte są najbardziej słodkie)
  • 500 g mięsa mielonego (jakie macie/lubicie: drobiowe, wieprzowe, wieprzowo-wołowe)
  • 2 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia (nie duża)
  • 1/2 papryki (kolor inny niż ta którą będziemy nadziewać)
  • 1 puszka pomidorów w puszce, krojonych bez skórki
  • sosu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, ulubione zioła

Papryki myjemy, suszymy, odkrajamy górę tak aby stanowiła "czapeczkę" dla naszego dania. Z papryki delikatnie usuwamy pestki.

Cebulę obieramy, kroimy na cienkie półplasterki.
Seler naciowy myjemy, kroimy na cienki eplastry.
Marchew obieramy, myjemy, suszymy , kroimy na półplasterki.
Cukinię myjemy, suszymy ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki

Rozgrzewamy patelnię z oliwą, wrzucamy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz cebulę, szklimy na małym ogniu przez około 7 minut.
Dodajemy mięso i smażymy, mieszając dość często do momentu aż będzie usmażone, następnie dodajemy selera, marchew, paprykę oraz cukinię, smażymy przez 5-7 minut na małym ogniu.
Dodajemy pomidory z puszki i sos pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy, solimy pieprzymy i przyprawiamy ziołami. Smażymy, a raczej teraz to już dusimy całość na małym ogniu przez około 10 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.

Po tym czasie wyłączamy ogień i nadziewamy papryki.
Papryki najlepiej jest ustawiać w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym masłem.
Papryki przykrywamy ich czapeczkami :)

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut - papryka musi być miękka.




SMACZNEGO!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz